Φανταστείτε να μην είστε σε θέση να εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας. Ποιον θα εμπιστευόσασταν; Η Joana Prats πάσχει από agnosia, μια παράξενη νευροψυχολογική ασθένεια που επηρεάζει την αντίληψη της. Αν και τα μάτια και τα αυτιά της είναι σε άριστη κατάσταση, το μυαλό της δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα ερεθίσματα που λαμβάνει μέσω αυτών.
Ως η μόνη που ξέρει το βιομηχανικό μυστικό που άφησε πίσω του, ο πατέρα της, η αινιγματική νεαρή κοπέλα θα γίνει το θύμα ενός απειλητικού σχεδίου, που σκοπό έχει να αποσπαστούν πληροφορίες μέσα από τη συγχυσμένες της αισθήσεις. Καθώς η πλοκή εκτυλίσσεται, οι δύο άνδρες που βρίσκονται κοντά της, ο Carles, ο αρραβωνιαστικός της Joana και το δεξί χέρι του πατέρα της, και ο Vicent, ένας νεαρός, παρορμητικός υπάλληλος που εργάζονται στο μέγαρο Prats, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της ιστορίας.
Λίγο πριν τις αρχές του 20ου αιώνα, μια πατέντα φακών που επιτρέπουν με ακρίβεια τη σκοποβολή σε πολύ μακρινές αποστάσεις, θα προκαλέσει αναταραχή στην επιστημονική - και όχι μόνο - κοινότητα. Κατά τη διάρκεια δειγματισμού των νέων όπλων που έχουν προσαρμοσμένους αυτούς τους φακούς από τον Ισπανό Αρτούρ Πρατς (Σέρζι Ματέου), σε Γερμανούς πιθανούς αγοραστές, η νεαρή τότε Χοάνα, θα εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα μιας ασθένειας που κανείς μέχρι τότε δεν γνώριζε.
Τα χρόνια περνούν και η Χοάνα Πρατς (Μπάρμπαρα Χουενάγα) επίσημα πια, πάσχει από αγνωσία, μια παράξενη νευροψυχολογική ασθένεια που επηρεάζει την αντίληψη. Τα μάτια και τα αυτιά της είναι σε άριστη κατάσταση, όμως ο εγκέφαλος της δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα ερεθίσματα που λαμβάνει μέσω αυτών. Η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να αποφανθεί ούτε την πηγή της ασθένειας, ούτε όμως να προτείνει και κάποια πιθανή θεραπεία .Ένας επιστήμονας που αναγνωρίζει τα συμπτώματα, προτείνει ένα πείραμα, προκειμένου να πλησιάσει περισσότερο τη θεραπεία. Προτείνει τον εγκλεισμό της σ’ ένα δωμάτιο με σκοπό να αποφύγει η Χοάνα τους εξωγενείς προσδιορισμούς τόπου και χρόνου, θέλοντας να την επαναφέρει στην κατάσταση που ήταν πριν το ατύχημα. Η πρόθεση του είναι όμως τόσο αθώα και στόχος είναι μόνο η βελτίωση της υγείας της;
Ο απρόσμενος θάνατος του Αρτούρ, θα βρει την Χοάνα μόνη και απροστάτευτη σ’ ένα περιβάλλον που ενώ δεν δείχνει εχθρικό, ενδέχεται να θέλει το κακό της. Ως η μόνη που ξέρει το βιομηχανικό μυστικό που άφησε πίσω του ο πατέρα της, η αινιγματική νεαρή κοπέλα θα γίνει το θύμα ενός απειλητικού σχεδίου, που σκοπό έχει να αποσπαστούν πληροφορίες μέσα από τις συγχυσμένες της αισθήσεις. Ο Κάρλες Λαρδίν (Εδουάρδο Νοριέγα) το δεξί χέρι του πατέρα της και αρραβωνιαστικός της, καθώς και ο Βίσεντ (Φέλιξ Γκόμεθ), ένας παρορμητικός υπάλληλος που εργάζεται κι αυτός στο μέγαρο Πρατς, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της ιστορίας.
ΑΓΝΩΣΙΑ: Η ΠΑΘΗΣΗ... ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΘΗΣΗ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΝΩΣΙΑ;
Με τον όρο αγνωσία, προσδιορίζουμε την ανικανότητα αναγνώρισης αντικειμένων παρά την επάρκεια αισθητικών πληροφοριών που φθάνουν γι’ αυτά στον εγκέφαλο από τα μάτια ή τα αυτιά ή με την αφή. Για να αναγνωρισθεί ένα αντικείμενο πρέπει να ερμηνευθούν οι αισθητικές πληροφορίες που το αφορούν, διαδικασία που περιλαμβάνει και την ανάκληση μνημονικών πληροφοριών για παρόμοια αντικείμενα. Η αγνωσία οφείλεται σε βλάβη περιοχών του εγκεφάλου που συμμετέχουν σε αυτές τις λειτουργίες ερμηνείας και μνημονικής ανάκλησης. Συχνότερα αίτια τέτοιων εγκεφαλικών βλαβών είναι το εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο (αποπληξία) και οι κακώσεις του κεφαλιού.
ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Συνήθως η αγνωσία αφορά μια από τις κύριες αισθήσεις: την όραση, την ακοή ή την αφή. Για παράδειγμα, ένα αντικείμενο μπορεί να αναγνωρίζεται με τις δύο πρώτες αλλά όχι με την Τρίτη. Μερικά άτομα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που επηρεάζει το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι δυνατό να συμπεριφέρονται σαν να αγνοούν την ανικανότητα των αριστερών άκρων τους. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται νοσοαγνωσία ή αισθητική απροσεξία.
ΑΠΤΙΚΗ ΑΓΝΩΣΙΑ
Είναι η ανικανότητα αναγνώρισης μόνο με την αφή αντικειμένων που τοποθετούνται στα χέρια του ασθενούς παρά την επάρκεια της αισθητικής των χεριών.
ΟΠΤΙΚΗ ΑΓΝΩΣΙΑ
Είναι η ανικανότητα αναγνώρισης και κατονομασίας αντικειμένου παρά την ύπαρξη φυσιολογικής όρασης. Οι ασθενείς ενδέχεται να μπορούν να περιγράψουν το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος ενός αντικειμένου αλλά δεν είναι σε θέση να το ονομάσουν ή να ορίσουν την χρήση του.
ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΓΝΩΣΙΑ
Είναι η ανικανότητα αναγνώρισης γνωστών ήχων παρά την ύπαρξη φυσιολογικής ακοής.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία της αγνωσίας αλλά με τον καιρό μπορεί να επανέλθει εν μέρει η ερμηνευτική ικανότητα.
(πηγή: http://www.egreece.gr/)