Αναζήτηση
Zero Dark Thirty - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Zero Dark Thirty - iShow.gr
Είδος
Δραματική ταινία αμερικανικής παραγωγής 2013
Διάρκεια
152'
Συντελεστές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Υπόθεση
Θρίλερ
Δράσης
Η Μάγια, μια νεαρή πράκτορας της CIA στη Μέση Ανατολή, προσπαθεί να αποσπάσει πληροφορίες για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν. Αφοσιωμένη απόλυτα στην αποστολή της και το καθήκον, σκληρή και ανελέητη για να φτάσει στον στόχο της, θα καταφέρει ύστερα από χρόνια να ανακαλύψει το κρησφύγετο του αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν. Η μεγάλη ώρα έχει φτάσει και η επιχείρηση εξόντωσής του οργανώνεται… Το κυνήγι για τον Οσάμα μπιν Λάντεν, απασχόλησε τον κόσμο και δύο αμερικανικές προεδρικές κυβερνήσεις, για περισσότερο από μία δεκαετία. Όμως, τελικά, χρειάστηκε μία μικρή, ελίτ ομάδα πρακτόρων της CIA για τον εντοπισμό του. Κάθε ενέργεια της αποστολής τους καλύφθηκε με μυστικότητα. Αν και κάποιες λεπτομέρειες δημοσιοποιήθηκαν από τότε, πολλά από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της επιχείρησης των μυστικών υπηρεσιών-συμπεριλαμβανομένου και του βασικού ρόλου, που διαδραμάτισε η ομάδα- μεταφέρονται στην οθόνη για πρώτη φορά στη συναρπαστική νέα ταινία από το βραβευμένο με Όσκαρ δίδυμο Κάθριν Μπίγκελοου και Μαρκ Μπόαλ. Η περιγραφή τους στο ανθρωποκυνηγητό και τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν, παραστατική αλλά και πιστή στα γεγονότα, μεταφέρει τον θεατή στο επίκεντρο της εξουσίας και στην πρώτη γραμμή αυτής της ιστορικής αποστολής, με αποκορύφωμα στις ειδικές επιχειρήσεις της επίθεσης σε ένα μυστηριώδες οίκημα σε προάστιο του Πακιστάν…
Trailer
Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
5 Υποψηφιότητες Oscar®
Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Σεναρίου, Μοντάζ, Επεξεργασίας Ήχου

Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας

Βραβείο Κριτικών Κινηματογράφου Νέας Υόρκης
Καλύτερη Ταινία – Καλύτερη Σκηνοθεσία – Καλύτερη ΦωτογραφίαΤο κυνήγι για τον Οσάμα μπιν Λάντεν, απασχόλησε τον κόσμο και δύο αμερικανικές προεδρικές κυβερνήσεις, για περισσότερο από μία δεκαετία. Όμως, τελικά, χρειάστηκε μία μικρή, ελίτ ομάδα πρακτόρων της CIA για τον εντοπισμό του. Κάθε ενέργεια της αποστολής τους καλύφθηκε με μυστικότητα. Αν και κάποιες λεπτομέρειες δημοσιοποιήθηκαν από τότε, πολλά από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της επιχείρησης των μυστικών υπηρεσιών-συμπεριλαμβανομένου και του βασικού ρόλου που διαδραμάτισε η ομάδα- μεταφέρονται στην οθόνη για πρώτη φορά στη συναρπαστική νέα ταινία από το βραβευμένο με Όσκαρ δίδυμο Κάθριν Μπίγκελοου και Μαρκ Μπόαλ.

Η περιγραφή τους στο ανθρωποκυνηγητό και τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν, παραστατική αλλά και πιστή στα γεγονότα, μεταφέρει τον θεατή στο επίκεντρο της εξουσίας και στην πρώτη γραμμή αυτής της ιστορικής αποστολής, με αποκορύφωμα στις ειδικές επιχειρήσεις της επίθεσης σε ένα μυστηριώδες οίκημα σε προάστιο του Πακιστάν.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει το “Zero Dark Thirty” από άλλες αναφορές είναι η προετοιμασία για την επιδρομή. Το κυνήγι για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο εξ αρχής και δεν επέζησαν όλοι οι Αμερικανοί πράκτορες. Κάποιοι ειδικοί της υπηρεσίας πληροφοριών πίστευαν πως η αποστολή ήταν αδύνατο να έλθει σε πέρας, αλλά μια ομάδα αποφασισμένων αναλυτών και ανακριτών αψήφησε τις αντιξοότητες και τους απέδειξε ότι έκαναν λάθος. Για πρώτη φορά, ο αγώνας τους να εντοπίσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, παρουσιάζεται με ενθουσιώδεις, άμεσες και αυθεντικές λεπτομέρειες.

Η αρχική, αυτόβουλη δημιουργική πρόκληση που αντιμετώπισαν η Μπίγκελοου και ο Μπόαλ για τη δημιουργία του “Zero Dark Thirty” ήταν το πώς θα αφηγηθούν αυτή την πολύπλευρη ιστορία στον περιορισμένο χρόνο μιας κινηματογραφικής ταινίας. Η ταινία περικλείει σαρωτικά γεγονότα σε βάθος σχεδόν μιας δεκαετίας, ταξιδεύοντας σε πολλές χώρες με τη συμμετοχή εκατοντάδων από ένα εκλεκτό καστ και ενός αφοσιωμένου συνεργείου, που σκοπό είχαν να απαθανατίσουν την πραγματικότητα των επίγειων επιχειρήσεων αυτής της αποστολής όσο το δυνατόν πιο αληθινά και πιο αιματηρά. Ως εκ τούτου, δεν φοβάται να καταγράψει τα ηθικά όρια -συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων- τα οποία καταρρίφθηκαν. Πρόθεση ήταν η δημιουργία μιας κινηματογραφικής δουλειάς με την πλοκή και το ανθρώπινο συναίσθημα μιας ιστορικής νουβέλας.

Το “Zero Dark Thirty” (πρόκειται περί στρατιωτικού όρου για το σκοτάδι της νύχτας, καθώς και για τα 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα) ώρα που η Ομάδα Seal του Ναυτικού πάτησε το πόδι της στο οίκημα, σηματοδοτεί την πιο φιλόδοξη παραγωγή της Κάθριν Μπίγκελοου μέχρι σήμερα. Ξεδιπλώνοντας όλο το οπλοστάσιο της κινηματογραφικής τέχνης, από τις ρεαλιστικές ερμηνείες ενός συνόλου που περιλαμβάνει τους: Τζέσικα Τσάστεϊν, Τζέισον Κλαρκ, Τζόελ Έντγκερτον, Τζένιφερ Ελ, Μαρκ Στρονγκ, Κάιλ Τσάντλερ και Έντγκαρντ Ραμίρεζ, σε μία καινοτόμο κινηματογραφία σε ακραίες συνθήκες χαμηλής ορατότητας, σε μια πολυεπίπεδη καλλιτεχνική διεύθυνση, κάθε πτυχή της παραγωγής απέδειξε ότι η Μπίγκελοου μπορεί να ζωντανέψει μια αληθινή ιστορία στην οθόνη.

Ο σεναριογράφος και παραγωγός Μαρκ Μπόαλ, έμπειρος δημοσιογράφος και βραβευμένος δραματουργός, ανέπτυξε τις πηγές και ανέφερε την ιστορία ώστε να μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια παρουσιάζοντας αμέτρητες μοναδικές προκλήσεις. Δεσμεύτηκε στις πηγές του ότι θα κατέγραφε όχι μόνο τους προσωπικούς αγώνες τους, αλλά τις λεπτομέρειες και τις επιπτώσεις αυτής της ιστορικής επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα προστάτευσε την ταυτότητα των συνεντευξιαζόμενων. Οι διάλογοι και οι σκηνές εμπνεύστηκαν από τις εκτεταμένες συνεντεύξεις που διεξήγαγε ο ίδιος, επιτρέποντας στον Μπόαλ να αναπαραστήσει τις αφηγήσεις εκείνων που ενεπλάκησαν στην πραγματική επιχείρηση καθώς και άλλα μέλη των στρατιωτικών και των μυστικών υπηρεσιών.

Τελικά, οι κινηματογραφιστές επιλέγουν να πουν την ιστορία μέσα από τα μάτια μιας λιγότερο γνωστής συμμέτοχης στο κυνήγι των μυστικών υπηρεσιών: της Μάγια, μιας νεαρής πράκτορα της CIA και κυνηγού, που εξειδικεύεται στον εντοπισμό και την εξόντωση τρομοκρατών. Με μια διακριτική ερμηνεία της Τσάστεϊν, ο χαρακτήρας της Μάγια, ο οποίος βασίζεται σε αληθινό πρόσωπο, έγινε το όχημα του Μπόαλ για τη δραματοποίηση ενός προσωπικού ρόλου στην ευρύτερη εικόνα. Με κάποιο τρόπο, το πορτρέτο της εξέλιξής της από την αθωότητα στη φρικαλέα αποφασιστικότητα, αντηχεί την εξέλιξη ενός έθνους που παλεύει να συνεργαστεί με την αδυσώπητη λογική της τρομοκρατίας.

Σε αντίθεση με την προηγουμένη συνεργασία των Μπίγκελοου και Μπόαλ στην ταινία “The Hurt Locker” στην οποία οι πλασματικοί χαρακτήρες ήρθαν αντιμέτωποι με τον τρομακτικό αληθινό κόσμο του Ιράκ, το “Zero Dark Thirty” είναι μοναδικό και εξαιρετικό στην προσέγγισή του. Πρόκειται για ένα αμάλγαμα ταινίας δράσης και ερευνητικής δημοσιογραφίας και δράματος, δεν πρόκειται για φαντασία ούτε για ντοκιμαντέρ, είναι ένα συναρπαστικό υβρίδιο το οποίο ακολουθεί προσεκτικά αυτό που είναι γνωστό στο κυνήγι των μυστικών υπηρεσιών, ενώ ρίχνει νέο φως στους απόκρυφους, σκοτεινούς διαδρόμους του πολέμου της τρομοκρατίας. Αναπαριστά επιδέξια τα μυστήρια του ανθρώπινου θάρρους και τις αμφισημίες μιας κατάστασης στην οποία οι συνήθεις ηθικοί κανόνες δεν υφίστανται πλέον.
Η κινηματογραφική διήγηση απετέλεσε το τέλειο μέσο για τη μεταφορά της αφήγησης. Υπερασπιζόμενος αυτό το είδος του μυθιστορήματος, η έμπνευση του Μπόαλ απετέλεσε τη Νέα Δημοσιογραφία της δεκαετίας του ’60, όταν σπουδαίοι Αμερικανοί συγγραφείς έμαθαν να εφαρμόζουν τις τεχνικές της λογοτεχνίας στην περιγραφή αληθινών γεγονότων. Με αυτή την έννοια, το “Zero Dark Thirty” αποπειράται να δώσει ώθηση στο λογοτεχνικό ρεπορτάζ, προσφέροντας στο θεατή ένα μοναδικό είδος ταινία: την ταινία ρεπορτάζ.

Στον πυρήνα της, η ταινία “Zero Dark Thirty” δίνει μια κινηματογραφική ερμηνεία σε ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα αλλά λιγότερο γνωστά γεγονότα της σύγχρονης εποχής από δύο δημιουργικούς καλλιτέχνες οι οποίοι προκαλούν τον εαυτό τους να αγγίξει τα όρια της τέχνης τους. Τα γεγονότα έχουν αναπαρασταθεί με πίστη στα γεγονότα, με γυρίσματα στο ίδιο το Πακιστάν, τοποθετώντας τον θεατή στο κέντρο της δράσης. Το αποτέλεσμα είναι μία ταινία τόσο βαθυστόχαστη και προκλητική όσο καθηλωτική και αληθινή.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ: 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013


Συμμετέχουν
Τζέισον Κλαρκ
Dan
Reda Kateb
Ammar
Τζέσικα Τσαστέιν
Maya
Κάιλ Τσάντλερ
Joseph Bradley
Τζένιφερ Ehle
Jessica
Χάρολντ Περινό Τζούνιορ
Jack
Jeremy Strong
Thomas
J.J. Kandel
J.J.
Alexander Karim
Detainee on Monitor
Nabil Elouahabi
Detainee on Monitor
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551