Αναζήτηση
Το 5ο κύμα - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Το 5ο κύμα - iShow.gr
Είδος
Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2016
Διάρκεια
112'
Συντελεστές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Υπόθεση
Επιστημονική Φαντασία
Θρίλερ
Τέσσερα καταστροφικά και φονικά κύματα έχουν αποδεκατίσει πλήρως τον πλανήτη μας. Μέσα σε ένα καθεστώς τρόμου και δυσπιστίας ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, η Cassie (Chloe Grace Moretz), προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον μικρό αδερφό της. Καθώς όλοι περιμένουν μοιρολατρικά το 5ο και πιο καταστροφικό κύμα, η Cassie συνεργάζεται με έναν συνομήλικό της, που φαντάζει ως η τελευταία της ελπίδα. Μπορεί όμως να τον εμπιστευτεί απόλυτα; 
Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
Το πρώτο κύμα πέρασε και ήρθε το σκοτάδι. Μετά το δεύτερο, μόνο οι τυχεροί κατάφεραν να επιβιώσουν και όταν τελείωσε και το τρίτο αυτοί που τα κατάφεραν είναι και οι πιο άτυχοι. Μετά το τέταρτο υπάρχει μόνο ένας κανόνας: Δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν. Η ταινία The 5th Wave είναι μια συναρπαστική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Rick Yancey. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο ανερχόμενος βρετανός J Blakeson (The Disappearance of Alice Creed) και τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ταλαντούχα Chloe Grace Moretz (The Equalizer).

Στο ίδιο μήκος κύματος

"H Cassie Sullivan είναι μια πραγματική ηρωίδα. Είναι ένα κορίτσι που έχει χάσει τον αδελφό της και απλά θα κάνει τα πάντα, για να τον ξαναβρεί" μάς εξηγεί η Chloe Grace Moretz, που υποδύεται την Cassie Sullivan στην ταινία Το Πέμπτο Κύμα. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Rick Yancey.

Στην ιστορία μας, ο κόσμος μας χτυπιέται με μανία από σεισμούς, τσουνάμι και ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται ότι αντιπροσωπεύουν τους φόβους πολλών ανθρώπων. Με αυτή τη λογική οι παραγωγοί προσέγγισαν την ταινία με μια ρεαλιστική ματιά, χωρίς να έχουν την παραμικρή διάθεση να μας παρουσιάσουν έναν φανταστικό και ουτοπικό κόσμο. "Μου αρέσει να δουλεύω με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Σου δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσεις πολύπλευρα τις διάφορες πτυχές της πραγματικής ζωής. Μπορείς για παράδειγμα να χρησιμοποιήσεις μια επίθεση εξωγήινων όντων στη Γη, για να περιγράψεις τα προβλήματα της καθημερινότητας με έναν ξεχωριστό και πολύ ενδιαφέροντα τρόπο", σχολιάζει ο σκηνοθέτης της ταινίας J Blakeson.

"Όταν ξεκινήσεις να διαβάζεις το βιβλίο, πολύ δύσκολα θα το αφήσεις κάτω" σχολιάζει ο Tobey Maguire, ένας από τους παραγωγούς της ταινίας. "Το γράψιμο του Rick είναι πραγματικά κινηματογραφικό. Παρουσιάζει μια εξωγήινη εισβολή που έρχεται σε κύματα και σκοπό έχει να καταστρέψει έναν ολόκληρο πολιτισμό. Η έλλειψη πόρων ενέργειας, οι αρρώστιες, οι σεισμοί και τα τσουνάμι είναι φόβοι που αποτελούν πια μέρος της ζωής μας."

O παραγωγός Graham King σχολιάζει ότι όλα αυτά τα στοιχεία θα συναρπάσουν το κοινό, αλλά ο ίδιος ο πυρήνας της ιστορίας είναι εκείνος που θα κεντρίσει πιο πολύ το ενδιαφέρον του. "Το στοιχείο της εξωγήινης εισβολής είναι διάχυτο στην ταινία. Εκείνο, όμως, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της είναι ο χωρισμός μιας οικογένειας και η μετ' εμποδίων επανένωσή της", σχολιάζει.

"Η ιστορία έχει πραγματικά απίθανα στοιχεία, αλλά εκείνο που υπερτερεί είναι ότι διαδραματίζεται σε ένα πολύ ρεαλιστικό περιβάλλον με μια πρωταγωνίστρια που είναι οικεία σε εμάς" σχολιάζει ο παραγωγός Matthew Plouffe. "Η ηρωίδα μας, Cassie Sullivan, είναι μια τυπική έφηβος που θα μπορούσε να ζει σε οποιοδήποτε μέρος στην Αμερική", καταλήγει ο Plouffe.

"Δεν έχει λάβει κανενός είδους εκπαίδευσης. Η Cassie είναι ένα κανονικό κορίτσι που πηγαίνει γυμνάσιο. Δεν ήταν καν μέλος των προσκόπων και σίγουρα δεν διαθέτει κάποιου είδους υπερφυσικής δύναμης. Βασικά, είναι περίπου σαν εμένα" σχολιάζει η Moretz.

Την ταινία σκηνοθετεί ο ανερχόμενος J Blakeson. To φεστιβαλικό TheDisappearanceofAliceCreedήταν η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη. Πρόκειται για ένα θρίλερ που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. "Ήθελα πολύ να κάνω αυτήν την ταινία, γιατί συνδυάζει με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο μια εξωγήινη εισβολή και απτά καθημερινά προβλήματα. Βασική μου επιδίωξη ήταν να μην παρουσιάσω έναν κόσμο τρομακτικό, αλλά έναν κόσμο όμορφο και την προσπάθειά μας να διατηρήσουμε αυτήν την ομορφιά του. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε ελπίδα και αντοχές" καταλήγει ο σκηνοθέτης.

Ένας από τους λόγους που το βιβλίο είναι τόσο πετυχημένο είναι γιατί επικεντρώνεται σε θέματα που έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον. "Όλα τα βιβλία μου καταπιάνονται με πανανθρώπινα ζητήματα" σχολιάζει ο συγγραφέας Rick Yancey. "Στην εποχή μας επικρατεί μια τρομερή τεχνολογική ανάπτυξη με αποτέλεσμα να έχουμε, σε μεγάλο βαθμό, αποξενωθεί από τους συνανθρώπους μας. Στην ταινία γεννώνται τα ακόλουθα ερωτήματα: ποια είναι τα πράγματα που πραγματικά έχουν αξία; Τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις;"

Κύμα ενθουσιασμού

Για το ρόλο της Cassie Sullivan, οι παραγωγοί επέλεξαν την ταλαντούχα Chloe Grace Moretz. "H Chloe ταυτίστηκε αμέσως με το ρόλο" σχολιάζει ο σκηνοθέτης. "To να υποδύεσαι κάποιο νορμάλ άτομο σε ακραίες συνθήκες, από το να υποδύεσαι ένα ακραίο άτομο σε νορμάλ συνθήκες, έδωσε την ευκαιρία στη Chloe να προσδώσει πολλά στοιχεία του εαυτού της στο ρόλο. Έτσι, το κοινό είναι μαζί της, την ακολουθεί και μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα την εξέλιξη".

"Είμαστε πολύ τυχεροί που δουλέψαμε με την Chloe, αφού είναι άψογη επαγγελματίας. Ανταποκρίνεται τέλεια στις σκηνές που έχουν έντονες συναισθηματικές εξάρσεις, στις σκηνές με οικογενειακές στιγμές, στις αστείες σκηνές, αλλά εκεί που πραγματικά τα δίνει όλα, είναι στις σκηνές δράσης. Δείχνει να διαθέτει μεγάλη εμπειρία για ένα άτομο της ηλικίας της" καταλήγει ο σκηνοθέτης.
Στην πραγματικότητα, παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Moretz έχει κάνει πολλές ταινίες δράσης και έχει πολύ καλή αίσθηση αυτού του είδους. "Κάνω τέτοιες ταινίες από τα έντεκα μου. Η δράση βρίσκεται στο αίμα μου. Μου φαίνεται πολύ εύκολο και τρομερά διασκεδαστικό", σχολιάζει η νεαρή ηθοποιός.

Το πιο σημαντικό στη ζωή της Cassie είναι ο αδερφός της Sam. Θα κάνει τα πάντα για να τον προστατέψει. Στην πορεία θα χαθούν, αλλά θα βρεθούν ξανά μαζί, έχοντας βιώσει παρόμοιες εμπειρίες κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Για το ρόλο του Sam οι παραγωγοί έκαναν μια εκτεταμένη έρευνα, πριν καταλήξουν στον Zackary Arthur. "Οι οδηγίες του σκηνοθέτη ήταν ξεκάθαρες, έπρεπε να βρεθεί ένας νεαρός ηθοποιός που δεν θα ήταν ούτε πολύ μεγάλος, ούτε πολύ μικρός" σχολιάζει η παραγωγός Lynn Harris. "Αν ο ηθοποιός ήταν πολύ μικρός σίγουρα δεν θα άντεχε όλες τις κακουχίες και αν ήταν πολύ μεγάλος δεν θα απόπνεε κάτι ευάλωτο" καταλήγει η Harris.

"Ο Zack ήταν μια πραγματική αποκάλυψη" σχολιάζει ο Blakeson. "Πρόκειται για έναν εξαιρετικά καλό νεαρό ηθοποιό που μπορεί να προσδώσει πολλά συναισθηματικά στοιχεία στο ρόλο του. Πέρα από τα γυρίσματα είναι ένα πολύ γλυκό παιδί που κάνει συνέχεια πλάκες".

Όταν ξεκινάνε τα πρώτα καταστροφικά κύματα, η Cassie και ο Sam χωρίζονται. H Cassie υπόσχεται στο μικρό της αδερφό ότι θα ξανασμίξουν. "Αυτός είναι βασικά και ο πυρήνας της ταινίας" σχολιάζει η Harris. "Στην πορεία θα συναντήσει δυο νεαρούς, τον Ben Parish (με τον οποίο ήταν κρυφά ερωτευμένη στο σχολείο) και τον Evan Walker, οι οποίοι θα την επηρεάσουν καταλυτικά. Τελικά, όμως, η Cassie έχει δώσει μια υπόσχεση στον αδερφό της και πρέπει πάση θυσία να την εκπληρώσει".

Για τους ρόλους των Ben Parish και Evan Walker, οι παραγωγοί κατέληξαν στους Nick Robinson (JurassicWorld) και Alex Roe αντίστοιχα. "Το να βρούμε τους κατάλληλους ηθοποιούς για τους ρόλους των Ben και Evan ήταν πολύ σημαντικό, ώστε να εξισορροπήσουμε τις δύο πλευρές της Chloe στην ταινία" σχολιάζει ο Blakeson. "O Ben είναι πολύ δημοφιλής στο σχολείο, ενώ από την άλλη ο Evan είναι ένας κανονικός άντρας πια. Μπορούμε να πούμε ότι ο Ben είναι πιο ανώριμος, ενώ ο Evan έχει ωριμάσει.

Για να βρουν τους 2 ηθοποιούς οι παραγωγοί έκαναν οντισιόν στις Η.Π.Α., αλλά και στο Λονδίνο και την Αυστραλία. "Ο Nick ήταν πραγματικά εντυπωσιακός και πολύ χαρισματικός. Για να καταλήξουμε, όμως, σε αυτόν έπρεπε να βρούμε και το αντίπαλο δέος, αυτόν που θα υποδυόταν τον Evan" εξηγεί ο σκηνοθέτης. "Και ο Alex έχει, επίσης, μια πολύ έντονη παρουσία και αμέσως ταίριαξε με την Chloe. Τους επιλέξαμε και τους δύο την ίδια εβδομάδα".

"O Ben Parish έχει ακέραιο χαρακτήρα. Είναι ο τύπος που όλοι θα θέλαμε να είμαστε. Παίζει μπάλα, είναι δημοφιλής, όμορφος και πολύ cool τύπος" σχολιάζει ο Robinson. Αυτά, βέβαια, όλα αλλάζουν, όταν έρχονται τα καταστροφικά κύματα". Σε πολλές σκηνές ο Robinson έρχεται αντιμέτωπος με τον Liev Schreiber, έναν έμπειρο και δυναμικό ηθοποιό. Ο βετεράνος ηθοποιός μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον νεαρό συνάδελφό του. "Ένας ηθοποιός δουλεύει πάρα πολύ το ρόλο του και πολλές φορές φέρνει και δικές του ιδέες. Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι όταν ένας άλλος ηθοποιός αλλάζει όλη τη σκηνή. Αυτό ακριβώς συνέβη με εμένα και τον Nick. Θεωρούσα πως επειδή είμαι πιο παλιός, οι ιδέες μου θα λειτουργήσουν καλύτερα. Έγινε ακριβώς το αντίθετο, αφού ο Nick έφερε στο τραπέζι μερικές τρομερές ιδέες που και τελικά εφαρμόσαμε".

O Alex Roe που υποδύεται τον Evan μιλάει για το ρόλο του: "Όταν διάβασα για πρώτη φορά το σενάριο, αγάπησα το ρόλο αμέσως. Πρόκειται για έναν πολύπλοκο χαρακτήρα που έχει να διαχειριστεί πολλά θέματα, όπως η αγάπη και η απώλεια. Είναι συναισθηματικά εγκλωβισμένος μέχρι να γνωρίσει την Cassie".

Η Maika Monroe, που πρωταγωνίστησε στο διάσημο πια θρίλερ ItFollows, υποδύεται την Ringer. "H Ringer είναι πολύπλοκος χαρακτήρας. Δείχνει μηδαμινή ανοχή στους αδύνατους. Θέλει να δείχνει σκληρή, αλλά μέσα της είναι πολύ ευαίσθητη" σχολιάζει η ηθοποιός για το ρόλο της. Για τους ρόλους των ενηλίκων οι παραγωγοί στράφηκαν σε δοκιμασμένες λύσεις. Οι Ron Livingston και Maggie υποδύονται τους γονείς της Cassie και του Sam. Ο Liev Schreiber είναι ο συνταγματάρχης Vosch και η Maria Bello υποδύεται τη λοχία Reznik.

Συμμετέχουν
Κλόε Μόρετζ
Cassie Sullivan
Matthew Zuk
Wounded Man with Crucifix
Γκαμπριέλα Λόπεζ
Lizbeth
Bailey Anne Borders
Julia
Νικ Ρόμπινσον
Ben Parish / Zombie
Ρον Λίβινγκστον
Oliver Sullivan
Μάτζι Siff
Lisa Sullivan
Zackary Arthur
Sam Sullivan
Dave Maldonado
Soccer Coach
Paul Ryden
TV News Anchor
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551