Αναζήτηση
Η διπλή ζωή της Βερόνικα - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Η διπλή ζωή της Βερόνικα - iShow.gr
Είδος
Δραματική ταινία γαλλοπολωνικής παραγωγής 1991 σε επανέκδοση
Διάρκεια
98'
Συντελεστές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Υπόθεση
Δραματική
Η Βερόνικα και η Βερονίκ έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα, μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, ασχολούνται και οι δυο με το τραγούδι, αλλά δεν γνωρίζονται. Η Βερόνικα ζει στην Πολωνία και επιμένει να ακολουθήσει τραγουδιστική καριέρα αν και ξέρει ότι αυτό επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς της και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της. Η Βερονίκ ζει στη Γαλλία και, όταν ανακαλύπτει τους κινδύνους που κρύβει η ενασχόλησή της με το τραγούδι, προτιμά να περιορίσει τις φιλοδοξίες της και να γίνει δασκάλα μουσικής. Μια μέρα θα ανακαλύψει τυχαία, σε κάποιες φωτογραφίες που είχε βγάλει σε ένα ταξίδι της στην Πολωνία, την ύπαρξη της ‘σωσία’ της...
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
Δραματική ταινία γαλλοπολωνικής παραγωγής 1991 σε επανέκδοση το 2013

Η Ιρέν Ζακόμπ ερμηνεύει τη Γαλλίδα Βερονίκ και την Πολωνή Βερόνικα, τις παράλληλες ζωές των οποίων παρακολουθεί ο Κισλόφσκι σ’ αυτήν την ιδιότυπη και μοναδικά γοητευτική δημιουργία του. Η μουσική του σπουδαίου Ζμπίγκνιου Πράισνερ, συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία της ταινίας.

Λυρική, ποιητική, εικαστικά γοητευτική και πλημμυρισμένη από την υπέροχη μουσική του Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, η ‘Διπλή ζωή της Βερονίκ’ είναι μια ταινία ορόσημο στη φιλμογραφία του Κριστόφ Κισλόφσκι. Χωρίς καμιά προσπάθεια εκλογίκευσης της παράξενης αυτής ιστορίας, αλλά εστιάζοντας στις καταστάσεις και στα συναισθήματα της ‘διπλής’ ηρωίδας του, ο μεγάλος Πολωνός δημιουργός κατέκτησε μ’ αυτήν την ταινία, όχι μόνο τη διεθνή κριτική, αλλά και το παγκόσμιο πλατύ κοινό και ανέδειξε το ταλέντο της Ιρέν Ζακόμπ, η οποία ερμηνεύει ιδανικά τον διπλό ρόλο της Βερόνικα-Βερονίκ. Γυρισμένη αμέσως μετά τον θεολογικού προβληματισμού ‘Δεκάλογο’, η ‘Διπλή ζωή της Βερόνικα’ εμπνέεται επίσης από μεγάλα ερωτήματα περί ψυχής και αθανασίας, τυχαίου και αναγκαιότητας - και προαναγγέλλει κατά κάποιο τρόπο την Τριλογία (‘Μπλε’, ‘Άσπρο’, ‘Κόκκινο’) που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα ενώ στο φεστιβάλ των Κανών τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας για την Ιρέν Ζακόμπ και με το βραβείο της Διεθνούς ένωσης Κριτικών FIPRESCI. Όταν “Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα” προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Κάννες, το 1991, η αποδοχή της, τόσο από τους δημοσιογράφους, όσο και από τους θεατές που την παρακολούθησαν, ήταν εκστατική! Οι πιο ήπιες γνώμες που ακούστηκαν γι‘ αυτό το «σπουδαίο δημιούργημα της έβδομης τέχνης», μιλάγανε για «αφοπλιστική φαντασία και υπνωτιστική, μαγική, ατμόσφαιρα που ξεφεύγει από τα όρια της κινηματογραφικής τέχνης και δημιουργεί προϋποθέσεις για κάτι τόσο μεγάλο και ξεχωριστό, που δίνει νέα διάσταση στο σινεμά»! Σήμερα, 22 χρόνια μετά, η πικρή μελαγχολία και η μεταφυσική ευαισθησία της καλύτερης, ίσως, ταινίας του Κριστόφ Κισλόφσκι, εξακολουθούν να γοητεύουν εκατομμύρια ζευγάρια μάτια, αναδεικνύοντας, με την ίδια ακλόνητη ένταση, τη μαγεία της διαφοράς του ιδεατού από το πραγματικό.


Λυρική, ποιητική, εικαστικά γοητευτική και πλημμυρισμένη από την υπέροχη μουσική του Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, η “Διπλή Ζωή της Βερονίκα” είναι μια ταινία ορόσημο στη φιλμογραφία του Κριστόφ Κισλόφσκι. Χωρίς καμιά προσπάθεια εκλογίκευσης της παράξενης αυτής ιστορίας, αλλά εστιάζοντας στις καταστάσεις και στα συναισθήματα της ‘διπλής’ ηρωίδας του, ο μεγάλος Πολωνός δημιουργός κατέκτησε μ’ αυτήν την ταινία, όχι μόνο τη διεθνή κριτική, αλλά και το παγκόσμιο πλατύ κοινό και ανέδειξε το ταλέντο της Ιρέν Ζακόμπ, η οποία ερμηνεύει ιδανικά τον διπλό ρόλο της Βερόνικα-Βερονίκ. Γυρισμένη αμέσως μετά τον - θεολογικού προβληματισμού – “Δεκάλογο”, η “Διπλή ζωή της Βερόνικα”εμπνέεται επίσης από μεγάλα ερωτήματα περί ψυχής και αθανασίας, τυχαίου και αναγκαιότητας - και προαναγγέλλει κατά κάποιο τρόπο την Τριλογία (“Μπλε”, “Άσπρο”, “Κόκκινο”) που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.
Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα ενώ στο φεστιβάλ των Κανών τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας για την Ιρέν Ζακόμπ και με το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών FIPRESCI.

Συμμετέχουν
Ιρέν Ζακόμπ
Weronika / Véronique
Βλαντισλάβ Κοβάλσκι
Le père de Weronika / Weronika's father
Αλεξάντερ Μπαρντίνι
Le chef d'orchestre / Conductor
Γκιγιόμ ντε Τονκντέκ
Serge
Σαντρίν Ντιμάς
Catherine
Κλοντ Ντινετόν
Le père de Véronique / Father of Véronique
Halina Gryglaszewska
La Tante
Kalina Jedrusik
La femme barjolée
Jerzy Gudejko
Antek
Janusz Sterninski
L'avocat / Lawyer (ως Jan Sterninski)
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551