Αναζήτηση
Coraline: Το σπίτι στην ομίχλη - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Coraline: Το σπίτι στην ομίχλη - iShow.gr
Διάρκεια
97'
Συντελεστές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Υπόθεση
Κινούμενα σχέδια
Περιπέτεια
Ένα μικρό κορίτσι, η 11χρονη Κόραλαϊν Τζόουνς μετακομίζει με τους πολυάσχολους γονείς της σ΄ ένα καινούριο σπίτι, αλλά τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, επειδή αφενός της λείπουν οι φίλοι της και αφετέρου, επειδή οι δικοί της, όντας απορροφημένοι από τη δουλειά τους, την αγνοούν. Ο μόνος φίλος που αποκτά είναι ένα αινιγματικό αγόρι, ενώ οι ιδιόρρυθμοι γείτονές της δίνουν μια ιδιαίτερη νότα στη μοναξιά της… Σ΄ ένα δωμάτιο του νέου σπιτιού υπάρχει μια μυστική πόρτα που δεν πρέπει να την ανοίξει κανείς, όμως η Κόραλαϊν δεν μπορεί ν΄ αντισταθεί στην περιέργειά της και τη διασχίζει, μ΄ αποτέλεσμα να βρεθεί σ΄ έναν άλλον κόσμο, έναν κόσμο ολόιδιο με το δικό της, μα συνάμα και τόσο διαφορετικό και να ζει μια εναλλακτική εκδοχή της ζωής της. Σε πρώτη ανάγνωση, αυτή η παράλληλη με τη δική της ζωή μοιάζει πανομοιότυπη με την αληθινή, καθώς όλα είναι ρέπλικες του κόσμου της, απλώς σε πολύ καλύτερη εκδοχή. Όταν όμως ξαφνικά τα πράγματα αγριεύουν και οι άλλοι της γονείς προσπαθούν να την κρατήσουν για πάντα από τη δική τους πλευρά και να την αλλάξουν, η Κόραλαϊν πρέπει να βρει τη δύναμη να γυρίσει πίσω και να προστατέψει τους δικούς της. Σ΄ έναν κόσμο με ζωντανά παιχνίδια, ποντίκια κατασκόπους, κλεμμένες ψυχές και αιώνια ομίχλη, η μικρή Kόραλαϊν θα πρέπει να παλέψει μ΄ όλη της τη δύναμη για να σώσει τους πραγματικούς της γονείς που είναι στην άλλη πλευρά, αλλά και τη δική της ψυχή.
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
 • Μια φορά κι έναν καιρό, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δηλ, όταν η Χόλι, η κόρη του συγγραφέα Νιλ Γκέιμαν ήταν μόλις τεσσάρων ή πέντε ετών «…γύριζε σπίτι από το σχολείο και μ’ έβλεπε να κάθομαι και να γράφω. Σκαρφάλωνε τότε στα γόνατά μου και μου υπαγόρευε μικρές ιστορίες με πρωταγωνίστριες μικρά κοριτσάκια που είχαν χάσει τις μητέρες τους γιατί τις είχαν απαγάγει κακές μάγισσες οι οποίες έμοιαζαν με τις κανονικές μητέρες τους.» θυμάται ο συγγραφέας και συνεχίζει «Κι έλεγα πάντα να πάω να βρω ένα αντίστοιχης θεματολογίας βιβλίο για εκείνη. Έψαξα, αλλά δεν βρήκα τίποτε ανάλογο, ούτε καν παραπλήσιο. Οπότε αποφάσισα να γράψω εγώ αυτό το βιβλίο και το ξεκίνησα.» Η ολοκλήρωση όμως του βιβλίου καθυστέρησε πέντε με έξι χρόνια καθώς, μετά τη συγγραφή κάποιων κεφαλαίων, ο Γκάιμαν είδε την καριέρα του να εκτοξεύεται, μ’αποτέλεσμα να μην έχει τον απαιτούμενο χρόνο. Μόλις καταπιάστηκε εκ νέου με το βιβλίο, για δύο συνεχή χρόνια, έγραφε κάθε βράδυ τουλάχιστον 50-100 λέξεις, δηλαδή 5-6 γραμμές. «Ήταν ένας πολύ αργός τρόπος γραφής. Έγραφα περίπου μια σελίδα κάθε 6 μέρες…» Το 2000 όμως, πέρασε μια εβδομάδα για να το ολοκληρώσει και η Κόραλαϊν ήταν πλέον γεγονός!
 • Το βιβλίο εστάλη στο σκηνοθέτη Χένρι Σέλικ, μετά από επιθυμία του ίδιου του Γκέιμαν, 18 μήνες πριν από την έκδοσή του, κι ο σκηνοθέτης, διαβάζοντας το χειρόγραφο ενθουσιάστηκε από την ικανότητα του συγγραφέα να τοποθετεί το φανταστικό στη σύγχρονη πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή. Η παραγωγή ξεκίνησε το 2005 και αποφασίστηκε πως ο καλύτερος τρόπος να ζωντανέψει η Κόραλαϊν στο πανί ήταν η μέθοδος stop-motion (αγαπημένη μέθοδος του μέντορα και μετέπειτα συνεργάτη του Τιμ Μπάρτον), καθώς έτσι συνδυάζεται άψογα η φαντασία με την πραγματικότητα, ενώ χρησιμοποιούνται, όπως και στις «κανονικές» ταινίες, αληθινά αντικείμενα! Έτσι, ένα κουκλοθέατρο χωρίς σχοινιά άρχισε να ζωντανεύει σαν να σμιλεύει κανείς ένα γλυπτό μονάχα με το φως…
 • Τα «γυρίσματα» της ταινίας κράτησαν 18 μήνες και χρειάστηκαν κατόπιν 2 ολόκληρα χρόνια για την ολοκλήρωσή της.
 • Πάνω από 130 σκηνικά κατασκευάστηκαν στο στούντιο κατά τη διάρκεια 52 διαφορετικών σταδίων παραγωγής.
 • Για να κατασκευαστεί 1 από τις 28 διαφορετικές κούκλες που χρησιμοποιήθηκαν για το χαρακτήρα της Κόραλαϊν απαιτούνταν 3-4 μήνες δουλειάς από 10 και πλέον άτομα.
 • Σ’ ένα στιγμιότυπο της ταινίας η Κόραλαϊν παίρνει 16 διαφορετικές εκφράσεις μέσα σε 35 δευτερόλεπτα.
 • Δημιουργήθηκαν πάνω από 207.336 πιθανοί εκφραστικοί συνδυασμοί για το χαρακτήρα της Κόραλαϊν και άλλοι 17.633 για τη Μητέρα.
 • Η Κόραλαϊν άλλαξε συνολικά 9 κοστούμια, ενώ υπήρχαν και πολλά εφεδρικά, όπως σε κάθε υπερπαραγωγή.
 • Απαιτήθηκε μια ολόκληρη εβδομάδα και ένα συνεργείο με πάνω από 300 άτομα που δούλευαν σε 52 στάδια για να ολοκληρωθούν 74 δευτερόλεπτα από την ταινία.
 • Στη σκηνή της παράστασης που παρακολουθεί η Κόραλαϊν με το φίλο της εμφανίζονται 248 σκυλιά ως κοινό.
 • 61 άψογα χορογραφημένα ποντίκια απαιτήθηκαν για το Τσίρκο των Πηδηχτών Ποντικιών και η σκηνή αυτή χρειάστηκε 66 ημέρες για να ολοκληρωθεί.
 • 40 δέντρα κατασκευάστηκαν για τον κήπο με τα οπωροφόρα.
 • Το χιόνι κατασκευάστηκε από μαγειρική σόδα και κόλλα.
 • Τα λεφτά με τα οποία πληρώνεται η μεταφορική εταιρεία απεικονίζουν πάνω τους το σκηνοθέτη Χένρι Σέλικ.
 • Οι μαϊμουδοπαντόφλες που φορά ο Άλλος Πατέρας παραπέμπουν στην ταινία του Σέλικ Monkeybone.
 • Ο ένας γιος του Χένρι Σέλικ δίνει τη φωνή του σ’ ένα από τα φαντάσματα και ο άλλος, σ’ έναν από τους φίλους της Κόραλαϊν που είναι στην κορνίζα.
 • Η κόρη της Τέρι Χάτσερ δανείζει τη φωνή της σε ένα λιβελλούλη.
 • Σ’ αντίθεση με τη συνηθισμένη σειρά που ακολουθείται στα animation, δηλαδή πρώτα η παραγωγή του οπτικού υλικού και κατόπιν η ηχογράφηση των διαλόγων, στη συγκεκριμένη ταινία πρώτα ηχογραφήθηκαν οι φωνές (και μάλιστα πολλές διαφορετικές εκφραστικές εκδοχές σε περίπτωση που γινόταν κάποια αλλαγή στην πορεία της ταινίας) και κατόπιν σ’ αυτές προσαρμόστηκαν και οι κινήσεις του στόματος στις κούκλες.
 • Η πρώτη ηθοποιός που έκλεισε στην παραγωγή ήταν η Ντακότα Φάνινγκ, η οποία είναι κοντά και ηλικιακά στην ηρωίδα. Κατόπιν άρχισαν οι οντισιόν 70 και πλέον γυναικών για να βρεθεί η ιδανική Μητέρα που να ταιριάζει με την Ντακότα και ο κλήρος έπεσε στην ταλαντούχα Τέρι Χάτσερ.
 • Η Τέρι Χάτσερ ουσιαστικά ηχογραφεί 3 διαφορετικούς χαρακτήρες: τη Μητέρα, την Άλλη Μητέρα και την Πραγματική (Σατανική) Άλλη Μητέρα
Συμμετέχουν
Ντακότα Φάνινγκ
Coraline Jones
Τέρι Χάτσερ
Mother
Τζένιφερ Saunders
Miss Spink
Dawn Φρεντς
Miss Forcible
Κέιθ Ντέιβιντ
Cat
Τζον Hodgman
Father
Ρόμπερτ Bailey Jr.
Wybie Lovat
Ίαν ΜακΣέιν
Mr. Bobinsky
Aankha Νιλ
Sweet Ghost Girl
Τζωρτζ Selick
Ghost Boy
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551