Oι Ζουμπανιώτες μαστόροι ήταν γνωστοί σε ολόκληρη την Ελλάδα και για την άφταστη τεχνική τους και την ικανότητά τους να δομούν με την πέτρα του κάθε τόπου, από οικίες και δημόσια κτίρια, ως γεφύρια και καλντερίμια.
Επισκεπτόμαστε το εργαστήριο του Στέλιου Πετράκη στις Γούβες του νομού Ηρακλείου και μαθαίνουμε βασικά πράγματα για τα είδη και την κατασκευή της λύρας, ώστε να έχει το όργανο τον σωστό ήχο.
Η επεξεργασία ξύλου στο Μέτσοβο έχει ιστορία που ξεκινά από πολύ παλιά και συνδέεται άμεσα με την ορεινή φύση του τόπου. Σήμερα, έχουν απομείνει κάποιες οικογένειες που εξακολουθούν να φτιάχνουν τυροβάρελα.
Τα στιβάνια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Κρητικής παραδοσιακής στολής. Όμως, αυτό που κάνει εντύπωση, είναι ότι εξακολουθούν να φοριούνται ως εργατικές μπότες στην ύπαιθρο, αλλά και ως καλό παπούτσι στις κοινωνικές εκδηλώσεις.
Επισκεπτόμαστε το εργαστήριο μιας οικογένειας που ασκεί την τέχνη του χαλκουργού στην Κοζάνη εξερευνώντας νέες ευκαιρίες και αγορές, δίχως όμως να απομακρύνεται από τις παραδοσιακές τεχνικές.
Ταξιδεύουμε στο χωριό Θραψανό της Κρήτης κι ανακαλύπτουμε τα μυστικά της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής. Εκεί, οι κληρονόμοι των μινωιτών τεχνιτών συνεχίζουν να δημιουργούν κεραμικά στα πολυάριθμα εργαστήρια που λειτουργούν στην περιοχή.
Επισκεπτόμαστε το εργαστήριο του Γιάννη Τσουλόγιαννη στη Σπάρτη, εμπνευσμένου οργανοποιού αλλά και ιστορικού της οργανοποιίας και ανακαλύπτουμε τον τρόπο που κατασκευάζονται τα διάφορα μέρη του μπουζουκιού ή του λαούτου.
Η εκπομπή επισκέπτεται το Διδυμότειχο, όπου επέλεξε να εγκατασταθεί και να εργαστεί ένα ζευγάρι εικαστικών που γνωρίστηκε στην Αθήνα, κι από τότε πορεύεται μαζί, επιλέγοντας να δραστηριοποιείται στην παραμεθόριο.
Επισκεπτόμαστε τη Στεμνίτσα Γορτυνίας και ανακαλύπτουμε πώς ένας συνταξιούχος αργυροχόος ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά Στεμνιτσιωτών που κι αυτοί, με τη σειρά τους, μαθαίνουν την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας σε παιδιά από όλη την Ελλάδα.