Αναζήτηση
Μάθιου Πέρι βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
Μάθιου Πέρι
(1969 - 2023)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
19/08/1969
Θάνατος
28/10/2023
Ηλικία
54
Βιογραφικό

Ο Μάθιου Λάνγκφορντ Πέρι (αγγλικά: Matthew Langford Perry, 19 Αυγούστου 1969 – 28 Οκτωβρίου 2023) ήταν Αμερικανός-Καναδός ηθοποιός, κωμικός και παραγωγός. Κέρδισε διεθνή αναγνώριση την δεκαετία του 1990 για τον ρόλο του Τσάντλερ Μπινγκ στη τηλεοπτική κωμική σειρά Τα Φιλαράκια του NBC (1994-2004) και κέρδισε το βραβείο Screen Actors Guild για τον ρόλο.

Ο Πέρι πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά Studio 60 on the Sunset Strip και σε ταινίες όπως Fools Rush In, Almost Heroes, The Whole Nine Yards, The Whole Ten Yards, The Ron Clark Story και 17 Again. Το 2010 ήταν η φωνή του Μπένι στο βιντεοπαιχνίδι Fallout: New Vegas.Ο Πέρι ήταν συν-δημιουργός, συν-σεναριογράφος, εκτελεστικός παραγωγός και πρωταγωνιστής της κωμικής σειράς του ABC, Mr. Sunshine, η οποία προβλήθηκε από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2011. Τον Αύγουστο 2012 πρωταγωνίστησε ως ο αθλητικογράφος Ράιαν Κινγκ στην κωμική σειρά του NBC Go On. Αργότερα ο Πέρι ήταν συν-δημιουργός και πρωταγωνιστής στην αναβίωση της κωμικής σειράς του CBS The Odd Couple, ενσαρκώνοντας τον Όσκαρ Μάντισον από το 2015 έως το 2017.

Βιογραφία

Ο Πέρι γεννήθηκε στο Ουίλιαμστοουν της Μασαχουσέτης στις 19 Αυγούστου 1969. Η μητέρα του, Σούζαν Μαρί Μόρισον (γενν. το 1948), είναι Καναδή δημοσιογράφος που διετέλεσε γραμματέας Τύπου του Καναδού πρωθυπουργού Πιερ Τριντό. Ο πατέρας του, Τζον Μπένετ Πέρι (γενν. το 1941), είναι Αμερικανός ηθοποιός και πρώην μοντέλο.

Οι γονείς του χώρισαν πριν τα πρώτα του γενέθλια και η μητέρα του παντρεύτηκε τον καναδικής καταγωγής δημοσιογράφο της ραδιοτηλεόρασης Κιθ Μόρισον. Μεγάλωσε με την μητέρα του κυρίως στην Οττάβα του Οντάριο αλλά έζησε επίσης για λίγο στο Τορόντο και το Μόντρεαλ. Σπούδασε στο δημόσιο σχολείο Rockcliffe Park, μαζί με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, και στο Ashbury College. Στην εφηβεία του, έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το τένις και έγινε ένας κορυφαίος τζούνιορ παίκτης τένις.

Καριέρα

Σε ηλικία 15 ετών, ο Πέρι μετακόμισε από την Οτάβα στο Λος Άντζελες για να ζήσει με τον πατέρα του και ασχολήθηκε με την υποκριτική. Αποφοίτησε από το Buckley School του Sherman Oaks το 1987. Ασχολήθηκε με την κωμωδία και τον αυτοσχεδιασμό στο LA Connection στο Sherman Oaks ενώ ήταν ακόμα μαθητής λυκείου.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Πέρι ενσάρκωσε τον Τσαζ Ράσελ στην τηλεοπτική σειρά Second Chance. Μετά από 13 επεισόδια, μετονομάστηκε σε Boys Will Be Boys, με την πλοκή να επικεντρώνεται εκ νέου στις περιπέτειες... Διαβάστε περισσότερα

του Τσαζ και των φίλων του. Ο Πέρι έκανε το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη με την ταινία A Night in the Life of Jimmy Reardon το 1988. Το 1989, ο Πέρι συμμετείχε σε τρία επεισόδια στην σειρά Growing Pains, όπου υποδύθηκε τον φίλο της Κάρολ Σίβερς, τον Σάντι, ο οποίος πεθαίνει στο νοσοκομείο μετά από ένα ατύχημα με έναν μεθυσμένο οδηγό.

Το 1990 ο Πέρι συμμετείχε στην κωμική σειρά Sydney του CBS, υποδυόμενος τον μικρότερο αδερφό του χαρακτήρα της Βάλερι Μπερτινέλι. Το 1991 έκανε μια γκεστ εμφάνιση στο Μπέβερλι Χιλς 90210 ως Ρότζερ Αζαριάν. Ο Πέρι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κωμική σειρά του ABC Home Free, η οποία προβλήθηκε σε 11 επεισόδια την άνοιξη του 1993.

Η δέσμευση του Πέρι σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα οδήγησε στο να μην εξεταστεί για έναν ρόλο σε ένα άλλο πιλοτικό πρόγραμμα, το Six of One, που αργότερα μετονομάστηκε σε Φιλαράκια. Αφού του δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσει το σενάριο για το Six of One, έλαβε τον ρόλο του Τσάντλερ Μπινγκ. Ήταν το νεότερο μέλος του βασικού καστ, όντας σε ηλικία μόλις 24 ετών.

Μέχρι το 2002, ο Πέρι και το εξαμελές βασικό καστ έβγαζαν 1 εκατομμύριο δολάρια ανά επεισόδιο. Τα Φιλαράκια του χάρισαν υποψηφιότητα για Έμμυ το 2002 στη κατηγορία Εξαιρετικός Πρωταγωνιστής σε Κωμική Σειρά. Ο Πέρι εμφανίστηκε σε ταινίες όπως Fools Rush In, Almost Heroes, Three to Tango, The Whole Nine Yards και στην συνέχειά του The Whole Ten Yards και Serving Sara.

Ο Πέρι έπαιξε τον βοηθό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Τζο Κουίνσι, στη σειρά The West Wing του Άαρον Σόρκιν, για την οποία έλαβε δύο υποψηφιότητες για Έμμυ στην κατηγορία Εξαιρετικός Γκεστ Ηθοποιός σε Δραματική Σειρά το 2003 και το 2004. Εμφανίστηκε ως ο δικηγόρος Τοντ Μέρικ σε δύο επεισόδια της σειράς Ally McBeal.

Ο Πέρι έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και συμμετείχε σε ένα επεισόδιο της τέταρτης σεζόν του κωμικού δράματος Scrubs, ένα επεισόδιο στο οποίο συμμετείχε και ο πατέρας του Πέρι.

Συμμετείχε στην ταινία του TNT The Ron Clark Story, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 13 Αυγούστου 2006. Για την ερμηνεία του, ο Πέρι έλαβε Χρυσή Σφαίρα και υποψηφιότητα για βραβείο Έμμυ.

Από το 2006 έως το 2007, ο Πέρι εμφανίστηκε στο δράμα Studio 60 on the Sunset Strip του Άαρον Σόρκιν. Ο Πέρι έπαιξε μαζί με τον Μπράντλεϊ Γουίτφορντ σε ένα δίδυμο συγγραφέων-σκηνοθετών που προσλήφθηκαν για να βοηθήσουν στη διάσωση μιας αποτυχημένης εκπομπής σκετς. Ο χαρακτήρας του Πέρι θεωρήθηκε ότι βασίστηκε ουσιαστικά στις προσωπικές εμπειρίες του ίδιου του Σόρκιν, ιδιαίτερα στην τηλεόραση.

Το 2006, άρχισε να γυρίζει το Numb, μια ταινία βασισμένη σε έναν άνδρα που πάσχει από διαταραχή αποπροσωποποίησης. Η προσωρινή ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας αναβλήθηκε αρκετές φορές, αλλά τελικά κυκλοφόρησε σε DVD στις 13 Μαΐου 2008. Εμφανίστηκε επίσης στη σκηνή του Λονδίνου στο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ Sexual Perversity in Chicago. Το 2008, ο Πέρι πρωταγωνίστησε στην εκκεντρική ταινία Birds of America ως Morrie Tanager, ένας σφιγμένος άνθρωπος που πρέπει να αντιμετωπίσει τα αδέλφια του. Το 2008, το Showtime πέρασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο The End of Steve, μια σκοτεινή κωμωδία με πρωταγωνιστές, σεναριογράφο και παραγωγό τον Πέρι και τον Πίτερ Τόλαν. Το 2009, πρωταγωνίστησε στην ταινία 17 Again υποδυόμενος τον ηλικιωμένο Μάικ Ο'Ντόνελ.

Η νέα πιλοτική κωμωδία του Πέρι, με τίτλο Mr. Sunshine, βασισμένη στην αρχική ιδέα του Πέρι για τη σειρά, αγοράστηκε από το ABC. Ο Πέρι επρόκειτο να υποδυθεί έναν μεσήλικα με κρίση ταυτότητας. Το ABC ακύρωσε τη σειρά μετά από εννέα επεισόδια.

Την 1η Μαρτίου 2012, αναφέρθηκε ότι ο Πέρι είχε υπογράψει για να πρωταγωνιστήσει στην κωμική πιλοτική σειρά Go On του NBC, σε σενάριο και παραγωγή του πρώην σεναριογράφου/παραγωγού των Friends, Σκοτ Σίλβερι. Ο Πέρι υποδυόταν τον Ράιαν Κινγκ, έναν αθλητικογράφο που προσπαθεί να προχωρήσει μετά το θάνατο της συζύγου του με τη βοήθεια υποχρεωτικών συνεδριών ψυχοθεραπείας. Ο πιλότος προβλήθηκε στις 8 Αυγούστου 2012, ως "sneak preview" μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 11 Σεπτεμβρίου 2012. Στις 2 Οκτωβρίου 2012, το NBC παρήγγειλε μια πλήρη σεζόν 22 επεισοδίων. Το NBC ακύρωσε το Go On τον Μάιο του 2013, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σεζόν.

Το 2012, ο Πέρι πρωταγωνίστησε ως guest στο δράμα του CBS The Good Wife, ως δικηγόρος Μάικ Κρεστέβα. Το 2013, επανέλαβε το ρόλο του στην τέταρτη σεζόν.

Το 2014, ο Πέρι έκανε το ντεμπούτο του στη βρετανική τηλεόραση στη μοναδική κωμική εκπομπή The Dog Thrower, η οποία προβλήθηκε την 1η Μαΐου στο πλαίσιο του Playhouse Presents του Sky Arts. Ο Πέρι υποδυόταν "έναν χαρισματικό άνδρα" που μάγευε τους θεατές πετώντας τον σκύλο του στον αέρα. Από το 2015 έως το 2017, ο Πέρι πρωταγωνίστησε, συν-έγραψε και διετέλεσε εκτελεστικός παραγωγός σε μια αναβίωση της κωμικής σειράς The Odd Couple στο CBS. Ο Πέρι έπαιξε τον Όσκαρ Μάντισον απέναντι από τον Τόμας Λένον ως Φέλιξ Άνγκερ.

Ο Perry έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του The End of Longing, που ανέβηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2016 στο Playhouse Theatre του Λονδίνου. Το έργο μεταφέρθηκε στο Off-Broadway, κάνοντας πρεμιέρα στο Lucille Lortel Theatre στις 5 Ιουνίου 2017, με την Τζένιφερ Μόρισον. Κατέβηκε την 1η Ιουλίου, αφού έλαβε κακές κριτικές.

Τον Μάρτιο του 2017, ο Πέρι επανέλαβε και πάλι τον ρόλο του ως δικηγόρος Μάικ Κρεστέβα, στο The Good Fight, μια σειρά-συνέχεια του δράματος The Good Wife του CBS. Αργότερα την ίδια χρονιά, πρωταγωνίστησε ως Τεντ Κένεντι στη μίνι σειρά The Kennedys: After Camelot.

Το 2018, το Business Insider ανέφερε ότι η καθαρή αξία του Πέρι ήταν περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Πέρι δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του με τίτλο Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing. Έγινε μπεστ σέλερ τόσο στο Amazon όσο και στα charts των New York Times.

Προσωπική ζωή

Ο Πέρι είχε καναδική και αμερικανική υπηκοότητα. Είχε σχέση με την Γιασμίν Μπληθ το 1995, την Τζούλια Ρόμπερτς από το 1995 έως το 1996 και την Λίζυ Κάπλαν από το 2006 έως το 2012.

Το 2009 ο Πέρι ήταν καλεσμένος στην εκπομπή The Ellen DeGeneres Show και χάρισε στην Έλεν Ντε Τζένερις ένα σύστημα Xbox 360 και ένα αντίγραφο του βιντεοπαιχνιδιού Fallout 3. Η χειρονομία αυτή οδήγησε το στούντιο παιχνιδιών Obsidian Entertainment να του δώσει ρόλο στο Fallout : New Vegas.

Το 2018 ο Πέρι πέρασε πέντε μήνες σε νοσοκομείο λόγω διάτρησης του γαστρεντερικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο, ο Πέρι παραλίγο να πεθάνει μετά από διάρρηξη του παχέος εντέρου λόγω κατάχρησης οπιοειδών ουσιών. Πέρασε δύο εβδομάδες σε κώμα και χρησιμοποίησε σακούλα κολοστομίας για εννιά μήνες. Κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, οι γιατροί είπαν στην οικογένεια του Πέρι ότι ο ίδιος είχε 2% πιθανότητες επιβίωσης. Συνδέθηκε με ένα μηχάνημα ECMO (εξωσωματική οξυγόνοση μεμβράνης), το οποίο ανέπνεε για εκείνον.

Τον Νοέμβριο 2020, ο Πέρι αρραβωνιάστηκε την μάνατζερ λογοτεχνών Μόλι Χούρβιτς. Το ζευγάρι διέλυσε τον αρραβώνα το 2021.

Εθισμός και συνηγορία

Ο Πέρι εθίστηκε στο Vicodin μετά από ατύχημα με τζετ σκι το 1997 και ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης 28 ημερών το ίδιο έτος. Τα επόμενα χρόνια το βάρος του κυμαινόταν, πέφτοντας στα 145 κιλά λόγω παγκρεατίτιδας. Τον Φεβρουάριο 2001 εισήλθε σε κέντρο αποτοξίνωσης για εθισμό στο Vicodin, την μεθαδόνη, τις αμφεταμίνες και το αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Serving Sarah στο Τέξας, έντονος στομαχικός πόνος έστειλε τον Πέρι στο νοσοκομείο. Αργότερα εκτίμησε ότι είχε ξοδέψει 9 εκατομμύρια δολάρια για να απεξαρτηθεί. Αποκάλυψε ότι λόγω των προβλημάτων εθισμού του, δεν θυμόταν τρία χρόνια από την εποχή που έπαιζε στα Φιλαράκια, πιο συγκεκριμένα μεταξύ της τρίτης και της έκτης σεζόν.

Το 2011 ο Πέρι άσκησε πιέσεις στο Κογκρέσο ως εκπρόσωπος διασημοτήτων για την δημιουργία της Εθνικής Ένωσης Επαγγελματιών Δικαστηρίων για τα Ναρκωτικά ώστε να υποστηριχθεί η χρηματοδότηση των δικαστηρίων για τα ναρκωτικά. Τον Μάιο 2013 έλαβε το βραβείο Πρωταθλητής της Αποκατάστασης από το Γραφείο Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου των Ναρκωτικών του Λευκού Οίκου για το άνοιγμα του Perry House, ενός κέντρου αποτοξίνωσης στην πρώην έπαυλή του στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια. Μετακόμισε εκεί το 2015.

Θάνατος

Στις 28 Οκτωβρίου 2023, αστυνομικοί από το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες βρήκαν τον Πέρι νεκρό σε ένα τζακούζι, από πνιγμό, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Ήταν 54 ετών.


Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Νέες αποκαλύψεις για τον Μάθιου Πέρι: Πέταξε τη φίλη του στον τοίχο και τραπεζάκι στην κοπέλα του- Πως προήλθε ο πνιγμός Νέες αποκαλύψεις για τον Μάθιου Πέρι: Πέταξε τη φίλη του στον τοίχο και τραπεζάκι στην κοπέλα του- Πως προήλθε ο πνιγμός  πριν 2 μήνες
Τα γεγονότα που συγκλόνισαν το Χόλιγουντ το 2023! Τα γεγονότα που συγκλόνισαν το Χόλιγουντ το 2023!  πριν 3 μήνες
Μάθιου Πέρι: Αυτό ήταν το αγαπημένο του επεισόδιο από τα «Φιλαράκια» Μάθιου Πέρι: Αυτό ήταν το αγαπημένο του επεισόδιο από τα «Φιλαράκια»  πριν 3 μήνες
Ο πατριός του Μάθιου Πέρι, Κιθ Μόρισον, μιλάει έναν μήνα μετά τον θάνατό του Ο πατριός του Μάθιου Πέρι, Κιθ Μόρισον, μιλάει έναν μήνα μετά τον θάνατό του  πριν 4 μήνες
Μάθιου Πέρι: Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το τραγούδι που ακούστηκε στην κηδεία του Μάθιου Πέρι: Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το τραγούδι που ακούστηκε στην κηδεία του  πριν 4 μήνες
«Φιλαράκια»: Οι φανταστικοί φίλοι μας «Φιλαράκια»: Οι φανταστικοί φίλοι μας  πριν 4 μήνες
Αυτή είναι η μυστηριώδης γυναίκα που μοιράστηκε το τελευταίο δείπνο του Μάθιου Πέρι - Μια βασίλισσα της ομορφιάς Αυτή είναι η μυστηριώδης γυναίκα που μοιράστηκε το τελευταίο δείπνο του Μάθιου Πέρι - Μια βασίλισσα της ομορφιάς  πριν 4 μήνες
Μάθιου Πέρι: Ηχητικό ντοκουμέντο - Η στιγμή που ο βοηθός του τηλεφωνεί στις στις Αρχές για βοήθεια Μάθιου Πέρι: Ηχητικό ντοκουμέντο - Η στιγμή που ο βοηθός του τηλεφωνεί στις στις Αρχές για βοήθεια  πριν 5 μήνες
Μάθιου Πέρι: Η πρώτη ιατροδικαστική εξέταση - Τι έδειξε για τον θάνατό του Μάθιου Πέρι: Η πρώτη ιατροδικαστική εξέταση - Τι έδειξε για τον θάνατό του  πριν 5 μήνες
Στερνό αντίο από τον Φοίβο Δεληβοριά στον Τσάντλερ Στερνό αντίο από τον Φοίβο Δεληβοριά στον Τσάντλερ  πριν 5 μήνες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551