Αναζήτηση
Νούρι Μπιλγκέ Τζεϊλάν (Nuri Bilge Ceylan) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
26/01/1959
Ηλικία
65
Βιογραφικό
Ο Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1959 στην Κωνσταντινούπολη, και είναι Τούρκος φωτογράφος και σκηνοθέτης. Έχει παντρευτεί την σκηνοθέτη, φωτογράφο και ηθοποιό Εμπρού Τσεϊλάν. Ο Τσεϊλάν έμαθε φωτογραφία στα 15 του, και την εξέλιξε στα 22 του. Αφού σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός, στη συνέχεια πραγματοποίησε σπουδές στον κινηματογράφο.

Η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Τσεϊλάν είναι το «Cocoon», το οποίο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών του 1995. Έλαβε ακόμη πολλά βραβεία με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Small Town» (βραβείο Καλιγκάρι στη Μπερλινάλε). Στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του «Distance» κέρδισε και πάλι πολλά βραβεία σε φεστιβάλ διεθνώς, μεταξύ άλλων Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, Καλύτερου Ηθοποιού, και Γαλλικής Κουλτούρας στο Φεστιβάλ των Καννών, και FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

Η ταινία του, παραγωγής 2006, «Κλίματα αγάπης» κέρδισε το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Καννών, καθώς και πολλές διακρίσεις διεθνώς από κριτικούς και ειδικούς του σινεμά. Η ταινία έλαβε ακόμη πέντε βραβεία στο Φεστιβάλ της Αττάλειας (το σημαντικότερο της Τουρκίας), μεταξύ των οποίων και του Καλύτερου Σκηνοθέτη. Στη διάρκεια της προετοιμασίας αυτής της ταινίας, ο Τσεϊλάν στράφηκε και πάλι στη φωτογραφία.

Το 2008 κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ των Καννών, για την ταινία του «Τρεις πίθηκοι». Κατά τη βράβευση του δήλωσε, «αφιερώνω αυτό το βραβείο στην όμορφη και μοναδική χώρα μου, που την αγαπώ παθιασμένα». Στο Φεστιβάλ των Καννών του 2009 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος, ενώ την ίδια χρονιά έλαβε το Asian Pacific Screen Award για την προσφορά του στον κινηματογράφο.

Η τελευταία του ταινία «Κάποτε στην Ανατολία» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών του 2011, μαζί με την ταινία των αδελφών Νταρντέν «Το παιδί και το ποδήλατο».

Φιλμογραφία

2011 Κάποτε στην Ανατολία
2008 Τρεις πίθηκοι
2006 Κλίματα αγάπης
2002 Μακριά
2000 Σύννεφα του Μάη
1998 Το χωριό

Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Οι ταινίες της εβδομάδας: H διαλογική μελαγχολία του Τσεϊλάν στα «Ξερά χόρτα» Οι ταινίες της εβδομάδας: H διαλογική μελαγχολία του Τσεϊλάν στα «Ξερά χόρτα»  πριν 9 μήνες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551