Αναζήτηση
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Χάος μετά τη «μαζική επίθεση» που παρέλυσε τα τρένα | iShow.gr
Ειδήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Χάος μετά τη «μαζική επίθεση» που παρέλυσε τα τρένα
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024
15:47

Κατά της διάρκεια της νύχτας, Πέμπτη προς Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, μια σειρά ενορχηστρωμένων εμπρηστικών επιθέσεων κατέστρεψε το δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας, το TGV.

Οι επιθέσεις αυτές, που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά γύρω στις 4 π.μ., είχαν ως στόχο κρίσιμα σημεία στις γραμμές του TGV, οδηγώντας σε εκτεταμένες διακοπές. Ο Patrice Vergriete, υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, επιβεβαίωσε ότι τα περιστατικά ήταν σκόπιμα, με εμπρηστικά υλικά που βρέθηκαν στα σημεία και ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγάκι που ανακαλύφθηκε κοντά σε ένα σημείο όπου αποτράπηκε η επίθεση.

Προβλήματα στο σύστημα μεταφορών

Οι επιπτώσεις αυτών των επιθέσεων ήταν άμεσες και σοβαρές. Η γαλλική εθνική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF ανέφερε σημαντικές ζημιές στις γραμμές TGV Atlantique, Nord και Est, οι οποίες συνδέουν το Παρίσι με τις δυτικές, βόρειες και ανατολικές περιοχές της Γαλλίας. Αυτό οδήγησε σε μαζική διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων, με πολυάριθμες ακυρώσεις και καθυστερήσεις. Τα τρένα επαναδρομολογήθηκαν σε κλασικές γραμμές, με αποτέλεσμα να παραταθεί ο χρόνος ταξιδιού έως και μιάμιση ώρα.

Τα δρομολόγια της Eurostar μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού επηρεάστηκαν επίσης, με πολλές ακυρώσεις και καθυστερήσεις.

Ο αντίκτυπος των μαζικών επιθέσεων ήταν αισθητός σε μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Παρισιού, όπως ο Gare Montparnasse και ο Gare du Nord, όπου εκατοντάδες επιβάτες περίμεναν ενημέρωση για τα καθυστερημένα ή ακυρωμένα τρένα τους. Η SNCF προέτρεψε τους ταξιδιώτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους, προσφέροντας πλήρεις επιστροφές χρημάτων και ενημερώσεις μέσω SMS για να ελαχιστοποιηθεί το χάος στους σταθμούς. Ο Christophe Fanicher, επικεφαλής της SNCF, τόνισε ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναμενόταν να χρησιμοποιήσουν το σιδηροδρομικό σύστημα αυτό το Σαββατοκύριακο. Όσον αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις, δεν προβλέπεται κανένα πρόβλημα, ανακοίνωσε παράλληλα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

Οι ομάδες της SNCF βρέθηκαν αμέσως στα σημεία για να αξιολογήσουν και να ξεκινήσουν τις επισκευές στις υποδομές που υπέστησαν ζημιές. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι διαταραχές στο σύστημα μεταφορών πιθανότατα να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς συνεχίζονται οι επισκευές.

Αυτή η πρωτοφανής επίθεση, που είχε στόχο να παραλύσει το δίκτυο TGV, ανέδειξε την ευπάθεια των κρίσιμων υποδομών και τα εκτεταμένα μέτρα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ασφάλειας του κοινού κατά τη διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων.

Τα μέτρα ασφαλείας που δεν απέδωσαν

Ως απάντηση στις επιθέσεις και τις επερχόμενες Ολυμπιακές εκδηλώσεις, το Παρίσι είχε ήδη αυστηροποιήσει σημαντικά την ασφάλεια στους δρόμους και στις υποδομές της πόλης. Όπως αναφέρουν οι New York Times, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί, αντιτρομοκρατικές μονάδες και προσωπικό στρατού αναπτύχθηκαν σε όλη την πόλη για να ασφαλίσουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τα τουριστικά αξιοθέατα, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα βασικά σημεία κεντρικών δρόμων. Η περίμετρος ασφαλείας γύρω από την πόλη επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα να κλείσουν αρκετοί σταθμοί του μετρό, ιδίως εκείνοι που βρίσκονταν κοντά στη διαδρομή της Τελετής Έναρξης.

Εβδομάδες πριν, οι αρχές είχαν επίσης αποκλείσει ένα τμήμα του ποταμού Σηκουάνα για να προστατεύσουν τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στην Τελετής Έναρξης και το μεγάλο πλήθος που αναμένεται να παρακολουθήσει το ιστορικό γεγονός – είναι η πρώτη φορά που η τελετή δεν θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο.

Πηγή: www.enikos.gr





Επικοινωνήστε με το iShow.gr
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
Αρχική Σελίδα
Ταινίες
Τηλεόραση
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551