Αναζήτηση
«Η καρδιά του Chopin θα χτυπήσει στο Ηρώδειο» την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου | iShow.gr
Ειδήσεις
«Η καρδιά του Chopin θα χτυπήσει στο Ηρώδειο» την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022
16:17



Η καρδιά του κορυφαίου ρομαντικού μουσουργού Frederic Shopin θα «χτυπήσει» στο Ηρώδειο στις 25 Σεπτεμβρίου, σε μια μεγαλειώδη μουσική βραδιά, όπου θα ακουστούν οι ωραιότερες μελωδίες του.

Σε μια συνεργασία αξιώσεων η σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, θα συμπράξει με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας «TeatrWielkiPolishNationalOpera», μια από τις σημαντικότερες Ορχήστρες στον κόσμο, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Patrick Fοurnillier. Θα παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό ένα συναρπαστικό αφιέρωμα στον μεγάλο Πολωνό συνθέτη FredericChopin, τον μύθο του παγκόσμιου Ρομαντισμού, εκφραστή του αέναου πάθους και της λαμπρής δεξιοτεχνίας. Το έργο του θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής μέσα από τα αριστουργήματά του για πιάνο και ορχήστρα από την εμβληματική Πολωνική Ορχήστρα.

Έκπληξη της βραδιάς αποτελεί η εμφάνιση του δημοφιλούς ηθοποιού Δημήτρη Λάλου επί σκηνής ως Frederic Chopin, ο οποίος θα ερμηνεύσει αυθεντικά κείμενα και επιστολές του συνθέτη, στην εισαγωγή και μεταξύ των μερών του μουσικού έργου, ώστε να μας εισαγάγει στις σκέψεις και τα συναισθήματα του τόσο ευαίσθητου και ευθραύστου καλλιτέχνη. Θα μας μεταφέρει πίσω στο 1830 -1849, στην εποχή που συνέθεσε τα έργα του.

Τα κείμενα προέρχονται από το αρχείο του Frederic Chopin στη Βαρσοβία σε επεξεργασία από την Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία είναι και μουσικολόγος και έχει μελετήσει συστηματικά τις πήγες που αφορούν στο έργο του συνθέτη, τα τελευταία χρόνια.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει το  πλέον εμβληματικό και διάσημο Πρώτο Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Μι ελάσσονα, που έγραψε σε ηλικία 20 χρόνων εμπνευσμένος από τον ερωτά του για την νεαρή Κωνστάντσα και το πρωτόπαιξε  ως αποχαιρετιστήριο στο Θέατρο της Όπερας της Βαρσοβίας, πριν φύγει. Από το ίδιο  θέατρο προέρχεται και η Ορχήστρα που θα εμφανισθεί στο Ηρώδειο για να ερμηνεύσει το ίδιο κοντσέρτο, καθώς και την διάσημη Chopiniana, που ενσωματώνει τις πιο αγαπημένες  χορευτικές μελωδίες του συνθέτη.

Τόσο μέσα από το μουσικό έργο του Chopin, όσο και μέσα από τα κείμενα και τις επιστολές του, ο θεατής-ακροατής θα μπει στην ψυχή του συνθέτη και θα νοιώσει τα συναισθήματα που γέννησαν το έργο του, το οποίο θα παρουσιαστεί επί σκηνής, κατά τα πρότυπα των συγχρόνων παραστασιολογικών και μουσικολογικών προσεγγίσεων στις διεθνείς αίθουσες κλασικής μουσικής στα αφιερώματα συνθετών, όπου εισάγεται πλέον θεατρικό αναλόγιο με επεξηγηματικά κείμενα από πρωτογενείς πήγες. Ας υπογραμμίσουμε ότι ο Frederic Chopin έφυγε από την ζωή μόλις στα 39 του χρόνια, με μια βαθιά εσωστρέφεια παρόλη την επαγγελματική του λάμψη και αποδοχή. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον θεατή ακροατή να προσεγγίσει τα συναισθήματά και την ψυχοσύνθεση του, που οδήγησε σε αυτό το αριστουργηματικό έργο. Κάθε νότα του Chopin ακουμπάει την καρδιά. Κάθε μελωδία του είναι ένα ποίημα.

Σε ηλικία 20 ετών o Chopin έφυγε από τη Βαρσοβία, την πατρίδα του, για να ξεφύγει από την κατοχή των Ρώσων. Με τις παρτιτούρες του στα χέρια έφτασε άγνωστος και φτωχός στο Παρίσι, το κέντρο της τέχνης και του πολιτισμού κατά τον δέκατο-ένατο αιώνα. Αποθεώθηκε και λατρεύτηκε ως καλλιτέχνης και έγινε μύθος.

Παρά την λάμψη και την καθολική αναγνώρισή του ως ιδιοφυής συνθέτης και πιανίστας, έζησε σε βαθιά μελαγχολία νοσταλγώντας την πατρίδα του και αναζητώντας τον ανεκπλήρωτό του έρωτα. Έγραψε μαγική μουσική υμνώντας την πατρίδα του και καθιερώθηκε ως ακαταμάχητος βιρτουόζος πιανίστας. Ο Chopin έζησε μόνο 39 χρόνια, αφήνοντας  πίσω του διαχρονικά αριστουργήματα που λατρεύονται με την ίδια δύναμη μέχρι σήμερα. 

«Αναρωτιέμαι, τι κατάφερα με την μουσική μου; Και την καρδιά μου πού την σπατάλησα;…»  γράφει στις χειρόγραφες επιστολές του, μέρος των οποίων θα ακούσουμε στο Ηρώδειο, ανάμεσα στα μουσικά έργα.

 «…Είμαστε σαν παλιά τσέμπαλα που, με το πέρασμα του χρόνου, έχουν παιχτεί πάνω τους ατέλειωτες τρίλιες. Το εξωτερικό τους μπορεί να φαίνεται τέλειο, αλλά οι χορδές τους έχουνε σπάσει και τα στηρίγματα λείπουν… Είμαστε προϊόντα ενός μεγάλου δημιουργού, ενός είδους Stradivarius, o οποίος δεν είναι πια παρών για να μας επιδιορθώσει…», έγραψε λίγο πριν το τέλος.

Η καρδιά του Frederic Chopin αναπαύεται στην αγαπημένη του Βαρσοβία. Η μουσική του ταξιδεύει αιώνια στον χρόνο.

Συντελεστές

Ο Γάλλος μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας της Βαρσοβίας, Patrick Fournillier έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα διευθύνοντας τα πιο σημαντικά έργα του συμφωνικού και λυρικού ρεπερτορίου. Έχει αποσπάσει κορυφαία διεθνή βραβεία κι έχει διευθύνει πολλές από τις διασημότερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου (Teatroalla Scala, Toscanini, London, Paris, Berlin, Vienna, Amsterdam, Oslo, Milano, Zurich, Prague, Leipzig, Dresden, Sydney, Washington, New York Metropolitan Opera, Los Angeles, Philadelphia, Moscow, and St Petersburg).

Η ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου  έχει διαπρέψει από μικρή ηλικία στο κλασικό ρεπερτόριο διεθνώς. Έχοντας φοιτήσει στις μεγαλύτερες μουσικές ακαδημίες του κόσμου (Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής και Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ, Indiana University Bloomington), έχει εμφανιστεί ως σολίστ πιάνου ανά τον κόσμο  με μεγάλες συμφωνικές όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, Φιλαρμονική της Όπερας της Μόσχας,  Φιλαρμονική του Πεκίνου, Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Κίεβου, Συμφωνική Ορχήστρα της Κεντρικής Γερμανίας στη Λειψία, αλλά και με όλες τις μεγάλες ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες.

Η Τατιάνα Παπαγεωργίου είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό για την στενή και μακροχρόνια συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη. Υπηρέτησε με σεβασμό το έργο του και έφερε στο φως σημαντικά συμφωνικά και πιανιστικά έργα του. Διακρίνεται για την σεμνότητα του χαρακτήρα της και την αφοσίωση της στη μουσική. Θα την ακούσουμε στο Ηρώδειο σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ερμηνευτικά και δεξιοτεχνικό ρεπερτόριο.

 Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα:

Της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του Ελληνο-Πολωνικού Επιμελητηρίου

Σε συνδιοργάνωση  με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

 Λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς 

Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) και είναι αφιερωμένη στον Καθηγητή Καρδιολογίας Παύλο Κ. Τούτουζα.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας είναι κοινωφελές Ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ιδρύθηκε το 1992 από τον Παύλο Κ. Τούτουζα και επιφανείς Έλληνες. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Μακαριότατος κ.κ. Ιερώνυμος. Το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. είναι το μόνο Ίδρυμα που προσφέρει στο ευρύ κοινό δωρεάν έγκυρη και αξιόπιστη επιστημονική  γνώση στα θέματα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σκοπός του Ιδρύματος είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τα νοσήματα αυτά και να συμβάλει στην υγεία και ποιότητα ζωής στη σύγχρονη εποχή. Το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. υποστηρίζεται από τον ακαδημαϊκό κύκλο, καθώς και από διακεκριμένους καρδιολόγους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ στο περιβάλλον του έχουν ενταχθεί επίσης και κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Για την υλοποίηση του κοινωνικού του έργου το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. στηρίζεται στις δωρεές των Φίλων Υποστηρικτών του, καθώς και στην εθελοντική προσφορά των Επιστημονικών Συνεργατών του.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το προφίλ και τις κοινωνικές δράσεις του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ εδώ: www.elikar.gr

Θα δοθεί δωρεά στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς Πνευμόνων «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», πρόεδρος του οποίου είναι η κα Ιωάννα Λεβαντή, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους Έλληνες που μεταμοσχεύθηκαν με καρδιά και από τις μακροβιότερες μεταμοσχευμένες γυναίκες στην Ελλάδα.

Info: Η καρδιά του Chopin θα χτυπήσει στο Ηρώδειο

25 Σεπτεμβρίου, 2022, ώρα έναρξης 20:30

Τιμές εισιτήριων: 18€ (φοιτητικό), 20, 22, 25, 30, 52, 62, 80€, 100€.

 Προπώληση VIVA.GR

Χορηγοί επικοινωνίας:EΡΤ,  3o Πρόγραμμα,  Εκκλησία της Ελλάδος 89.5 FM,  COSMOTE TV,   Tηλέραμα,   Τηλεθεατής.  

Πηγή: https://www.koutipandoras.gr/

Επικοινωνήστε με το iShow.gr
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
Αρχική Σελίδα
Ταινίες
Τηλεόραση
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551