Αναζήτηση
Οπενχάιμερ: Το κερδισμένο στοίχημα του Κρίστοφερ Νόλαν | iShow.gr
Ειδήσεις
Οπενχάιμερ: Το κερδισμένο στοίχημα του Κρίστοφερ Νόλαν
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2023
20:12

Ιστορικό δράμα αμερικανικής παραγωγής 2023 (180)

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν Πρωταγωνιστούν: Κίλιαν Μέρφι, Εμιλι Μπλαντ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζοόυνιορ, Ματ Ντέιμον, Φλόρενς Πιου

Η ιστορία του φυσικού Τζέι Ρόμπερτ Οπενχάιμερ ο οποίος ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή κατασκευής της πρώτης ατομικής βόμβας που θα «τερμάτιζε» τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.


Μαθήματα ιστορίας από τον τελειομανή Κρίστοφερ Νόλαν που στο «Οπενχάιμερ» αφηγείται την ιστορία του «πατέρα της ατομικής βόμβας» Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και του ρόλου που έπαιξε στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ταινία διάρκειας τριών ωρών, με πολλούς διαλόγους και χωρίς σκηνές δράσης (εξαίρεση η συναρπαστική σκηνή της τελικής δοκιμής της βόμβας) που έχει για πρωταγωνιστή ένα γνωστό ηθοποιό μεν αλλά όχι πρώτης σειράς (ο Κίλιαν Μέρφι του «Peaky Blinders») είναι εκ προοιμίου ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα. Εφάμιλλο ίσως με εκείνο που καλείται να πάρει κι ο ήρωας της ταινίας. Όπως όμως συνέβη και με τον ίδιο τον Οπενχάιμερ που βρέθηκε σε ένα αδιέξοδο υπαρξιακής – κι όχι μόνο επιστημονικής- φύσης, αναλόγως πράττει κι ο Κρίστοφερ Νόλαν.

Ο βρετανός κατασκευάζει ένα απρόσμενα συναρπαστικό και πολυεπίπεδο έργο – η πρακτική και άκρως ρεαλιστική εφαρμογή της κβαντικής φυσικής σε συνδυασμό με την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο καθηλώνει το θεατή- με βάση το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο “Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ” των Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τζ. Σέργουιν. Η επιστημονική ακρίβεια και η σαρωτική δύναμη των αυθεντικών γεγονότων συμβαδίζουν με τις πιο κρίσιμες στάσεις από την προσωπική οδύσσεια (μεγάλη έμφαση στην πολιτική δίωξη που υφίσταται ο ήρωας μετά από το τέλος του πολέμου) του αμφιλεγόμενου Οπενχάιμερ.

Το κομμουνιστικό παρελθόν, οι αδέξιοι χειρισμοί ως νεαρός φοιτητής στο Κέιμπριτζ το 1926, η αδυναμία στο ωραίο φύλο, οι ικανότητες ρήτορα και κυρίως το ζήτημα της ευθύνης για την καταστροφή ή μη της ανθρωπότητας είναι τα αναγκαία συνοδευτικά τούτης της καλογραμμένης αντισυμβατικής βιογραφίας που έχει ως κεντρικό θέμα την ανίχνευση της τρομακτικής «επόμενης μέρας». Ο Νόλαν οργιάζει σε όλα τα επίπεδα (ηθικά διλήμματα, οπτικό θέαμα, ψυχολογικές διαβαθμίσεις, ανάλυση χαρακτήρων, πολιτική ματιά, ιστορική αλήθεια κ.α.) και γίνεται εν τέλει ο ουσιαστικός παράγοντας της επιτυχίας του «Οπενχάιμερ» αξιοποιώντας όχι μόνο τη φήμη του ως auteur αλλά μεγαλουργώντας σε ένα απαιτητικό έργο διαρκούς πυκνού συμβολισμού βασισμένου στο μύθο του Προμηθέα.

Το σενάριο που υπογράφει ο ίδιος ο Νόλαν αποτελεί διασκευή του βιβλίου «American Prometheus» των Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τζ. Σέργουιν το οποίο ήθελε να κάνει ταινία κι ο Όλιβερ Στόουν αλλά το θεωρούσε αδύνατο ώσπου «θαύμασε την δημιουργία του Νόλαν».

Πηγή: https://www.koutipandoras.gr/

Σχετικά πρόσωπα
Κίλιαν Μέρφι
Κρίστοφερ Νόλαν
Μπραμ Στόκερ
Επικοινωνήστε με το iShow.gr
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
Αρχική Σελίδα
Ταινίες
Τηλεόραση
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551