Αναζήτηση
Έρνεστ Μποργκνάιν (Ernest Borgnine) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
24/01/1917
Θάνατος
08/07/2012
Ηλικία
95
Βιογραφικό
Ο Έρνεστ Μποργκνάιν (αγγλ. Ernest Borgnine) (24 Ιανουαρίου 1917) ήταν Αμερικανός ηθοποιός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.
Υπήρξε αντισυμβατικός πρωταγωνιστής πολλών ταινιών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50, συμπεριλαμβανομένης και της ταινίας Μάρτι (Marty) που του χάρισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου το 1955.
Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στη σειρά McHale's Navy κατά τα μέσα της δεκαετίας του '60 και συμμετείχε στη σειρά Airwolf κατά τη δεκαετία του '80.

Γεννημένος στο Χάμπτεν του Κονέκτικατ από Ιταλούς μετανάστες γονείς, ο Μποργκνάιν μεγάλωσε στο Νορθ Χέιβεν του Κονέκτικατ. Οι δικοί του χώρισαν όταν εκείνος ήταν μικρός για να επανασυνδεθούν αργότερα και να αλλάξουν το επίθετό τους από Μποργκνίνο σε Μποργκνάιν.
Ο Μποργκνάιν ήταν πολύ δεμένος με τη μητέρα του.
Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο ο 1935 κατατάχθηκε στο Ναυτικό, απολύθηκε το 1941, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Μετά τη λήξη του πολέμου επέστρεψε σπίτι χωρίς να είναι σίγουρος για τι να κάνει για το μέλλον του. Η μητέρα του τον συμβούλεψε να βρει μια εντυπωσιακή δουλειά, καθώς εκείνος δεν είχε διάθεση να δουλέψει ως εργάτης σε εργοστάσιο και τον παρότρυνε να ασχοληθεί με το θέατρο.
Ο Μποργκνάιν θεώρησε ότι ήταν καλή ως ιδέα και πέρασε από ακρόαση στο Θέατρο Μπάρτερ στη Βιρτζίνια όπου έγινε δεκτός. Το 1947 έλαβε τον πρώτο του ρόλο στο θέατρο στην παράσταση State of the Union όπου παρά το γεγονός ότι εμφανιζόταν για λίγο κέρδισε εντυπώσεις.
Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στη θεατρική παράσταση του Τένεσι Γουίλιαμς Γυάλινος Κόσμος κι ένα χρόνο αργότερα βρισκόταν στο Μπρόντγουεϊ όπου συμμετείχε στην παράσταση Harvey.
To 1951 μεταφέρθηκε στο Λος Άντζελες όπου έλαβε και το ρόλο που τον έκανε γνωστό στην ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν Όσο υπάρχουν άνθρωποι. Ο ρόλος του αξιωματικού Φάτσο Τζάντσον που βασανίζει τον Άντζελο Μάτζιο (που υποδύθηκε ο Φρανκ Σινάτρα στην απομόνωση, του απέφερε αναγνωρισιμότητα. Οι επόμενοι του ρόλοι ήταν δευτερεύοντες (εμφανιζόταν συνήθως στο ρόλο του κακοποιού), αλλά σε σπουδαίες ταινίες όπως οι: Τζόνι Γκιτάρ (Johnny Guitar, 1954), Βέρα Κρουζ (Vera Cruz) και Άσχημη μέρα στο μαύρο βράχο (Bad Day At Black Rock, 1955).
To 1955 ήταν η χρονιά που τον καθιέρωσε όταν του ανατέθηκε ο ρόλος του καλόκαρδου χασάπη Μάρτι Πιλέτι στην ταινία του Ντέλμπερτ Μαν Μάρτι (Marty).
Η ταινία του χάρισε το όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου έχοντας ως συνυποψήφιους για το βραβε... Διαβάστε περισσότερα
ίο τους: Τζέιμς Ντην, Σπένσερ Τρέισι, Τζέιμς Κάγνεϊ και Φρανκ Σινάτρα.
Επόμενή του ταινία ήταν το Τόπο στα Νιάτα (Catered Affair) του Ρίτσαρντ Μπρουκς.
Συνέχισε να εργάζεται ασταμάτητα και κατά τις δεκαετίες του '60 και του '70 συμμετέχοντας σε ταινίες όπως: Οι Βίκινγκς (The Vikings, 1958), Η Πτήση του Φοίνικα (The Flight of the Phoenix, 1965), Η βρώμικη ντουζίνα (The Dirty Dozen, 1967), Η Περιπέτεια του Ποσειδώνα (The Poseidon's Adventure, 1973) και Η Μαύρη Τρύπα (The Black Hole, 1979).
Σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή του στο γουέστερν του Σαμ Πέκινπα Άγρια Συμμορία (The Wild Bunch) το 1969.

Συνέχισε να εμφανίζεται τόσο στο σινεμά όσο και στον κινηματογράφο και το 2002 έλαβε υποψηφιότητα για Έμμυ για την εμφάνισή του στη σειρά Στην Εντατική.

Παντρεύτηκε 4 φορές (τη δεύτερη με την ηθοποιό Κέιτι Τζουράντο) και είχε αποκτήσει 4 παιδιά.

Στις 8 Ιουλίου του 2012, ο βραβευμένος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στο Cedars-Sinai Medical Center σε ηλικία 95 ετών. Τη δυσάρεστη είδηση δημοσιοποίησε στο Associated Press ο εκπρόσωπος τύπου Harry Flynn, συμπληρώνοντας πως στο πλευρό του γνωστού ηθοποιού ήταν μέχρι τελευταία στιγμή η οικογένειά του.



Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551