Αναζήτηση
Στέφανος Τσιτσιπάς βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
12/08/1998
Ηλικία
26
Βιογραφικό
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς (Αθήνα, 12 Αυγούστου 1998) είναι Έλληνας επαγγελματίας τενίστας,

5ος στην παγκόσμια κατάταξη σήμερα. Είναι ο πρώτος Έλληνας που έχει μπει στους 100 καλύτερους τενίστες και ο πρώτος (και μέχρι σήμερα ο μοναδικός) που κατέκτησε τίτλο Γκράν Σλαμ της περιόδου Open στην κατηγορία εφήβων (Junior), όταν κατέκτησε το διπλό του Γουίμπλεντον αγοριών το 2016 με συμπαίκτη τον Eσθονό Κένεθ Ράισμα. Έχει κερδίσει συνολικά πέντε τίτλους ATP singles Futures καθώς και έξι ATP τίτλους Futures στο διπλό.

Είναι γιος του Απόστολου Τσιτσιπά, από το Προάστιο Καρδίτσας, και της Yuliya Salnikova, Ρωσίδας πρώην επαγγελματία τενίστριας. Ο παππούς του Σεργκέι Σάλνικοφ ήταν Ρώσος ποδοσφαιριστής και μάνατζερ.

Τον Αύγουστο του 2018 ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να νικήσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς και τον Κέβιν Άντερσον και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στον τελικό του Rogers Cup, που διεξήχθη στο Τορόντο.[εκκρεμεί παραπομπή] Μετά τη σπουδαία νίκη του επί του Τζόκοβιτς πήγε στην κάμερα που κάλυπτε τον αγώνα και έγραψε στον φακό της "pray for Greece" θέλοντας να δείξει ότι δεν ξεχνά την καταστροφή που βίωσε η χώρα και να αποτελέσει ένα φόρο τιμής στα θύματα της.

Στις 20 Ιανουαρίου 2019 ο Τσιτσιπάς νίκησε τον Ρότζερ Φέντερερ στο Αυστραλιανό Όπεν, προχωρώντας στη φάση των 8 του πρωταθλήματος. Την επόμενη ημέρα κέρδισε τον Ισπανό Μπαουτίστα Αγκούτ και πέρασε στους ημιτελικούς του Australian Open.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2019 ο Στέφανος Τσιτσιπάς νίκησε τον Νταβίντ Γκοφέν στον ημιτελικό του τουρνουά της Μασσαλίας και προκρίθηκε στον τελικό. Στον τελικό έπαιξε με τον Μίκαϊλ Κουκούσκιν και τον νίκησε με 2 - 0.

Στις 5 Μαΐου 2019 ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικράτησε του Ουρουγουανού Πάμπλο Κουέβας (νούμερο 67 του κόσμου) με 2-0 σετ (6-3,7-6) στον τελικό του Millennium Estoril Open, που πραγματοποιήθηκε στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Αυτός ήταν ο τρίτος τίτλος για τον Έλληνα πρωταθλητή και πρώτος στην χωμάτινη επιφάνεια.

Στον σημαντικότερο τίτλο της σταδιοδρομίας του, στις 17 Νοεμβρίου 2019 κατέκτησε τους τελικούς του ATP και αναρριχήθηκε στην 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο Τσιτσιπάς γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1998, γιος του Αποστόλη Τσιτσιπά και της Τζούλιας Αποστόλη (το γένος Σαλνίκοβα) στην Καρδίτσα. Ο πατέρας του είναι Έλληνας και η μητέρα του Ρωσίδα. Οι γονείς του είναι επαγγελματίες τενίστες, ενώ η μητέρα του ήταν νούμερο 1 στην κατηγορία νέων, ήταν εν... Διαβάστε περισσότερα
τός των κορυφαίων 200 παγκοσμίως και εκπροσώπησε την Σοβιετική Ένωση στο Φεντ Καπ. Δεν προχώρησε στην καριέρα της γιατί υπήρχαν περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης εκείνη την εποχή.

Ο πατέρας του εργάζονταν ως δάσκαλος της αντισφαίρισης στο ξενοδοχείο Αστήρ Παλάς στη Βουλιαγμένη όταν γεννήθηκε. Αρχικά γνωρίστηκαν σε τουρνουά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τένις στην Αθήνα όπου η μητέρα του ήταν παίκτρια και ο πατέρας του ήταν διαιτητής. Ο Στέφανος έχει τρία αδέλφια, τον Πέτρο, τον Παύλο και την Ελισάβετ, όλοι τους παίκτες του τένις.

Οι γονείς του έχουν μεγάλη ιστορία στο τένις. Οι γονείς του Τσιτσιπά θυμούνται ότι ο γιος τους άρχιζε να παίζει σε πολύ μικρή ηλικία. Ο Στέφανος δήλωσε: "Θυμάμαι ότι ήμουν τριών χρονών και χτύπαγα μπάλες με τον πατέρα μου στο κενό ανάμεσα στα μαθήματα. Θυμάμαι να βλέπω αγώνες στην τηλεόραση, όταν ήμουν μωρό. Δεν μπορώ να σας πω ποιος έπαιζε αλλά θυμάμαι ότι το παρακολουθούσα."

Συμμετείχε και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως κολύμβηση και ποδόσφαιρο(η μεγάλη αγάπη του μετά το τέννις, πρότυπο του ο Ροναλντίνιο). Ο πατέρας του είπε ότι ο Στέφανος αποφάσισε ο ίδιος να γίνει τενίστας, ανακαλώντας τα λόγια του γιου του όταν "τον ξύπνησε στα μέσα της νύχτας" μετά από ένα τουρνουά στη Γαλλία στην ηλικία των 9 ετών, λέγοντας του "Πατέρα, έχω να σου πω κάτι. Θέλω να γίνω τενίστας, μου αρέσει ο ανταγωνισμός, μου αρέσει η πρόκληση.

Ο Τσιτσιπάς άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο Σύλλογο Τέννις της Γλυφάδας στην Αττική όταν ήταν έξι ετών, και από τότε έχει συνεχίσει εδώ και καιρό να προπονείται εκεί. Ο κύριος προπονητής ήταν ο πατέρας του, ο οποίος σπούδασε προπόνηση τένις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να βοηθήσει τα παιδιά του.

Το 2015, ο Τσιτσιπάς άρχισε να προπονείται στην ακαδημία Πάτρικ Μουράτογλου, χωρίζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα εκείνη τη περίοδο.

Το κόστος των ταξιδιών ήταν πολύ μεγάλο, δεν υπήρχε στήριξη από την ομοσπονδία αντισφαίρισης ή άλλο φορέα. Η αδερφή της μητέρας του τον στήριζε οικονομικά και γι αυτό δηλώνει ευγνώμων.

Στις 16 Νοεμβρίου του 2019 κέρδισε με 2-0 σετ τον Ρότζερ Φέντερερ (6-3, 6-4) και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό των ATP Finals, που διεξήχθησαν στο Λονδίνο.

Στον τελικό την επομένη (17 Νοεμβρίου) κέρδισε τον Ντόμινικ Τιμ.Σημαντική ήταν η κινητοποίησή του για τους πυρόπληκτους της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής. Κάλεσε στον προσωπικό λογαριασμό του στα social media τους ακόλουθους του να συνδράμουν στην ενίσχυση και ο ίδιος έδωσε πρώτος το παράδειγμα προσφέροντας 5000 ευρώ.

Σε όλη του την πορεία δεν ξεχνάει τους ανθρώπους που τον στήριξαν. Δεν ξεχνάει τον πρώτο του προπονητή Γιώργο Φουντούκο. Τον πρώτο του ATP τίτλο(2018) αφιέρωσε στον DJ Avicii ο οποίος απεβίωσε τη χρονιά αυτή. 
Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Χρήστος Βολικάκης: Ο ποδηλάτης που έμαθε να «σπάει» ρεκόρ –Το Πολεμικό Ναυτικό, ο γιος & το Survivor Χρήστος Βολικάκης: Ο ποδηλάτης που έμαθε να «σπάει» ρεκόρ –Το Πολεμικό Ναυτικό, ο γιος & το Survivor  πριν 2 μήνες
Στέφανος Τσιτσιπάς – Paula Badosa: Η απάντησή τους στις φήμες περί χωρισμού - Η φωτογραφία που δημοσίευσαν Στέφανος Τσιτσιπάς – Paula Badosa: Η απάντησή τους στις φήμες περί χωρισμού - Η φωτογραφία που δημοσίευσαν  πριν 6 μήνες
Φουλ ερωτευμένος ο Τσιτσιπάς με την Μπαντόσα: Ποτέ ξανά δεν βρήκα τόση ομορφιά σε μία γυναίκα Φουλ ερωτευμένος ο Τσιτσιπάς με την Μπαντόσα: Ποτέ ξανά δεν βρήκα τόση ομορφιά σε μία γυναίκα  πριν 9 μήνες
Στέφανος Τσιτσιπάς: Η απάντηση για το ξέσπασμα στη μητέρα του Στέφανος Τσιτσιπάς: Η απάντηση για το ξέσπασμα στη μητέρα του  πριν 10 μήνες
Ο  Κωνσταντίνος Αργυρός στο πλευρό του Τσιτσιπά στη Μαδρίτη [Bίντεο] Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στο πλευρό του Τσιτσιπά στη Μαδρίτη [Bίντεο]  πριν 10 μήνες
Στέφανος Τσιτσιπάς: Άνετη επικράτηση στα προημιτελικά του Μόντε Κάρλο Στέφανος Τσιτσιπάς: Άνετη επικράτηση στα προημιτελικά του Μόντε Κάρλο  πριν 11 μήνες
Στέφανος Τσιτσιπάς: «Η καρδιά μας πονάει» Στέφανος Τσιτσιπάς: «Η καρδιά μας πονάει»  πριν 1 έτος
Σ. Τσιτσιπάς: Οι δύο μέρες που δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του! Σ. Τσιτσιπάς: Οι δύο μέρες που δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του!  πριν 1 έτος
Στέφανος Τσιτσιπάς: Η απάντηση για τις “εκρήξεις” στο γήπεδο και τη συνεργασία με τον πατέρα του Στέφανος Τσιτσιπάς: Η απάντηση για τις “εκρήξεις” στο γήπεδο και τη συνεργασία με τον πατέρα του  πριν 1 έτος
Στέφανος Τσιτσιπάς: Έφαγα “ξύλο” για τα Harrods αλλά δεν με πειράζει Στέφανος Τσιτσιπάς: Έφαγα “ξύλο” για τα Harrods αλλά δεν με πειράζει  πριν 1 έτος
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551