Αναζήτηση
Ανέτ Μπένινγκ (Annette Bening) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
29/05/1958
Ηλικία
66
Βιογραφικό
Η Ανέτ Μπένινγκ (αγγλ. Annette Bening) (29 Μαΐου 1958) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός βραβευμένη δυο φορές με Χρυσή Σφαίρα για τις ταινίες Η τελευταία λέξη της Τζούλια (Being Julia, 2004) και Τα παιδιά είναι εντάξει (The Kids Are Alright, 2010).
Η Μπένινγκ είναι παντρεμένη από το 1992 με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γουόρεν Μπίτι.

Η Μπένινγκ έχει γεννηθεί στην Τοπέκα του Κάνσας το 1958 και είναι το νεαρότερο από τα τέσσερα παιδιά των Άρνετ Γκραντ και Σίρλεϊ Μπένινγκ, οι οποίοι κατάγονται από την Αϊόβα.
Ένα χρόνο μετά τη γέννησή της οι γονείς της μεταφέρθηκαν στη Γουιντσίτα του Κάνσας όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Έπειτα το 1965 η οικογένεια μεταφέρθηκε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα της.
Η Μπένινγκ έδειξε από μικρή ηλικία ενδιαφέρον για την υποκριτική και σε θεατρική παράσταση του γυμνασίου ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μελωδία της Ευτυχίας. Μελέτησε δράμα στο λύκειο Πάτρικ Χένρι και στη συνέχεια φοίτησε στο κολέγιο Μέσα του Σαν Ντιέγκο και ολοκλήρωσε τις δραματικές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.
Μια από τις επιτυχημένες ερμηνείες της κατά την περίοδο των σπουδών της ήταν εκείνη της λαίδης Μάκβεθ στο Μάκβεθ του Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Μετά τη λήξη των σπουδών της η Μπένιγκ μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στην παράσταση Coastal Disturbances της Τίνα Χάου για την οποία έλαε μια υποψηφιότητα για βραβείο Τόνυ Β' γυναικείου ρόλου.
Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες της εμφανίσεις στο Μπρόντγουεϊ ήταν επιτυχημένες άργησε να ξεκινήσει κινηματογραφική καριέρα.
Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του 1988 The Great Outdoors πλάι στους Νταν Ακρόυντ και Τζον Κάντι, ενώ ακολούθησε ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος, ως Μαρκησία Ντε Μαρτέλ, στην ταινία του Μίλος Φόρμαν Βαλμόντ (Valmont) το 1989.
Αλλά ήταν η επόμενη σημαντική της ταινία, η ταινία του Στίβεν Φρίαρς Οι κλέφτες (The Grifters) που της χάρισε αναγνώριση. Η ερμηνεία της Μπένινγκ έλαβε διθυραμβικές κριτικές και η ακαδημία του αμερικάνικου κινηματογράφου την αντάμοιψε με την πρώτη της υποψηφιότητα για όσκαρ. Επόμενη της εμφάνιση ήταν στην ταινιά Μπάγκσι (Bugsy, 1991) πλάι στο Γουόρεν Μπίτι με τον οποίο σύναψε σχέση κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν. Η Μπένινγκ δήλωσε ότι τον πρώτο καιρό της σχέσης της με τον Μπίτι οι φωτογράφοι τους ακολουθούσαν παντού. Αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που βιώνουν στις μέ... Διαβάστε περισσότερα
ρες μας τα διάσημα πρόσωπα.
Η Μπένινγκ ανέλαβε να υποδυθεί την Catwoman στην ταινία του 1992 Ο Μπάτμαν Επιστρέφει (Batman Returns), αλλά η εγκυμοσύνη της δεν της επέτρεψε να συμμετάσχει στην ταινία και τη θέση της πήρε η Μισέλ Φάιφερ.
Το 1994 πρωταγωνίστησε πάλι στο πλάι του Γουόρεν Μπίτι στην επανεκτέλεση της ταινίας του 1939 Ο πόνος της αγάπης (Love Affair), που κυκλοφόρησε με τίτλο Ένας μεγάλος έρωτας. Ακολούθησαν οι ταινίες Η πολιορκία (The Siege), για την οποία έλαβε αμοιβή 3 εκατομμυρίων δολαρίων και American Beauty που της χάρισε τις καλύτερες κριτικές στην καριέρα της μέχρι εκείνη την περίοδο και μια ακόμη υποψηφιότητα για όσκαρ, η πρώτη της για όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου.
Έχασε όμως το βραβείο από την Χίλαρι Σουάνκ για την ταινία Boys Don't Cry. Επόμενη της ταινία ήταν το What Planet Are You From? σε σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς.
Ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο της μητέρας της Λίντσεϊ Λόχαν στην ταινία Απίστευτη Παρασκευή (Fricky Friday) το 2003, αλλά τελικά απέρριψε το ρόλο και τη θέση της πήρε η Τζέιμι Λι Κέρτις.
Το 2004 έλαβε την τρίτη της υποψηφιότητα για όσκαρ για την ταινία Η τελευταία λέξη της Τζούλια (Being Julia, 2004).
Το 2006 αντικατέστησε την Τζούλιαν Μουρ στην ταινία Οικογένεια της συμφοράς! (Running With Scissors), σε ένα ρόλο που της χάρισε άλλη μια υποψηφιότητα για χρυσή σφαίρα.

Η συμμετοχή της στην ταινία του 2010 Τα παιδιά είναι εντάξει (The Kids Are Alright) απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, τις καλύτερες που είχε λάβει από την εποχή του American Beauty. Κάποιοι κριτικοί δήλωσαν ότι αξίζει το όσκαρ μια και η υπέροχη ερμηνεία της κλέβει την ταινία.
Η ερμηνεία αυτή της χάρισε τη δεύτερή της χρυσή σφαίρα και την τέταρτη υποψηφιότητα για όσκαρ.

Υπήρξε παντρεμένη για 7 χρόνια με το χορογράφο Τζέι Στίβεν Γουάιτ από τον οποίο χώρισε το 1991.
Το 1992 παντρεύτηκε τον ηθοποιό Γουόρεν Μπίτι με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά.
Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551