Βασίλης Διαμαντόπουλος
Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος (15 Νοεμβρίου 1920 – 5 Μαΐου 1999) ήταν Έλληνας ηθοποιός. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Νέου Θεάτρου. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση, στο μονόπρακτο Αυτός και το παντελόνι του του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το 1966. Από τους πιο χαρακτηριστικούς του ρόλους ήταν αυτός του αυστηρού καθηγητή στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη Νόμος 4000 και αργότερα, σε σειρές, όπως "Εκμέκ παγωτό" , στην ιδιωτική τηλεόραση.

Γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης του Κουν. Το 1956 ίδρυσε μαζί με τη Μαρία Αλκαίου το Νέο Θέατρο και το 1993 το Σύγχρονο Θέατρο. Το 1970 επέστρεψε στην Ελλάδα από το Παρίσι και συνεργάστηκε με διάφορους ιδιωτικούς θιάσους, καθώς επίσης και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ παράλληλα δίδαξε στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Τα τελευταία χρόνια ήταν διευθυντής εργαστηρίου υποκριτικής τέχνης για νέους ηθοποιούς. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1999.

Επιλεγμένη φιλμογραφία

1996 Καβάφης
1996 Μπίζνες στα Βαλκάνια
1987 Τα παιδιά της Χελιδόνας
1981 Μάθε παιδί μου γράμματα
1980 Βέγγος ο τρελός καμικάζι
1980 Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927
1979 Τζακ ο καβαλάρης
1978 Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας
1962 Νόμος 4000
1962 Το ταξίδι
1962 Ψηλά τα χέρια Χίτλερ
1959 Να πεθερός, να μάλαμα!
1958 Το αμαξάκι
1956 Η αρπαγή της Περσεφόνης
1952 Τελευταία αποστολή
Συμμετοχές
Μια σφαίρα στην καρδιά (2020)
Καλή σου νύχτα κυρ - Αλέξανδρε (2015)
Μάθε παιδί μου γράμματα (2011)
Καβάφης (1996)
Κωνσταντίνος Καβάφης (μεγάλη ηλικία)
Μπίζνες στα βαλκάνια (1996)
Εκμέκ παγωτό (1991)
Ισημερία (1991)
Τα παιδιά της Χελιδόνας (1987)
Δημοκρατία του νέφους (1983)
Χωρίς μάρτυρες (1983)
Ο τελευταίος διάλογος (1982)
Οι απόμαχοι (1982)
Το κόκκινο τραίνο (1982)
Ο τελευταίος άντρας (1981)
Βέγγος, ο τρελός καμικάζι (1980)
Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 - 1927 (1980)
Έξοδος κινδύνου (1980)
Το χαμόγελο της Πυθίας (1979)
Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978)
Ο τοίχος (1977)
μουσική
Κομάντος. Επικίνδυνη νύχτα (1976)
Μια εβδομάδα στον παράδεισο (1964)
σενάριο
Αφοσίωσiς (1963)
Η Αφοσίωση (1963)
Νόμος 4000 (1962)
Ταξίδι (1962)
Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962)
Ερωτικές ιστορίες (1959)
Να πεθερός... να μάλαμα (1959)
Της νύχτας τα καμώματα (1957)
Το αμαξάκι (1957)
Η αρπαγή της Περσεφόνης (1956)
Νυχτερινή περιπέτεια (1954)
Η τελευταία αποστολή (1949)
Τελευταία αποστολή (1949)
Το παλτό
Η αγάπη άργησε μια μέρα
© 2020 iShow.gr