Λάμπρος Κωνσταντάρας
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (13 Μαρτίου 1913- 28 Ιουνίου 1985) υπήρξε Έλληνας κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ήταν ο πατέρας του τέως βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Κωνσταντάρα ο οποίος του χάρισε δυο εγγόνια, την Παυλίνα το 1974 και τον Λάμπρο το 1979. Διακρίθηκε στο ρόλο του ώριμου, πλούσιου και γυναικά (Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα, Η Βίλα των Οργίων) ή του "πατέρα" αρκετών γνωστών σταρ της εποχής (Η Αλίκη στο Ναυτικό, Ο Στρίγγλος που Έγινε Αρνάκι). Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο την ηθοποιό Γιούλη Γεωργοπούλου το 1945 και σε δεύτερο τη Φιλιώ Κεκάτου το 1971. Τα τελευταία χρόνια τα πέρασε στην Βάρκιζα. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο.

Το 2008 ένα θέατρο στο Αιγάλεω ονομάστηκε «Θέατρο Λάμπρος Κωνσταντάρας» σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο.

Φιλμογραφία


* 1940 Το τραγούδι του χωρισμού (σκ: Φιλοποίμην Φίνος)
* 1943 Η φωνή της καρδιάς (σεν.-σκ: Δημήτρης Ιωαννόπουλος)
* 1946 Καταδρομή στο Αιγαίον (σεν.-σκ: Μιχάλης Καραγάτσης) ... Αλέξης Κομνηνός
* 1947 Άννα Ροδίτη (σκ: Μιχάλης Γαζιάδης, Γιάννης Φιλίππου)
* 1949 Διαγωγή μηδέν (σκ: Μιχάλης Γαζιάδης, Γιάννης Φιλίπου) ... Φώτης
* 1950 Οι απάχηδες των Αθηνών (σεν.-σκ: Ηλίας Παρασκευάς) ... Κώστας
* 1951 Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν (σκ: Αλέκος Σακελλάριος) ... Γιώργος
* 1953 Οι ουρανοί είναι δικοί μας (σκ: Ντίνος Δημόπουλος)
* 1955 Ούτε γάτα, ούτε ζημιά (σκ: Αλέκος Σακελλάριος) ... Νίκος Κουτρουμπάς
* 1956 Η άγνωστος (σκ: Ορέστης Λάσκος) ... Στέφανος Πετρίδης
* 1956 Ο ζηλιαρόγατος (σεν.-σκ: Γιώργος Τζαβέλλας) ... Σπύρος Αργυρίου
* 1957 Μαρία Πενταγιώτισσα (σκ: Κώστας Ανδρίτσος) ... Αρμάος
* 1957 Η μοίρα γράφει την ιστορία (σεν.-σκ: Δημήτρης Ιωαννόπουλος) ... Άρης Δερμέζης
* 1958 Διακοπές στην Αίγινα (σεν.-σκ: Ανδρέας Λαμπρινός) ... Τζώνης
* 1958 Δύο αγάπες, δύο κόσμοι (σκ: Ηλίας Παρασκευάς) ... Κώστας Κοσμίδης
* 1959 Το παραστράτημα μιας αθώας (σκ: Κώστας Ανδρίτσος)
* 1958 Το τρελοκόριτσο (σκ: Δημήτρης Δαδήρας) ... Παπαδόπουλος
* 1959 Ταξίδι με τον έρωτα (σκ: Ανδρέας Λαμπρινός)
* 1959 Αντίο ζωή (σκ: Ορέστης Λάσκος) ... γιατρός Στέφανος Βρανάς
* 1959 Το αγοροκόριτσο (σκ: Ντίμης Δαδήρας) ... πατέρας
* 1960 Ερωτικά παιχνίδια (σκ: Γιώργος Θεοδοσιάδης) ... Μάνος
* 1960 Τυφλός άγγελος (σκ: Ερρίκος Θαλασσινός)
* 1960 Είμαι αθώος (σκ: Ντίνος Κατσουρίδης) ... Συντ/ρχης Πικάρ
* 1960 Δον Ζουάν για κλάματα (Το μωρό μου) (σκ: Ντίμης Δαδήρας) ... Αλέξης Δεπάστας
* 1960 Κρουαζιερα στη Ροδο (σεν.-σκ.: Γιάννης Δαλιανίδης) ... Πέτρος Ράμπος
* 1961 Η Αλίκη στο ναυτικό (Αλέκος Σακελλάριος) ... πλοίαρχος, πολ. ναυτικού
* 1961 Λάθος στον έρωτα (σκ: Χρήστος Κυριακόπουλος) ... Αντώνης Μίχαλος
* 1961 Η Λίζα και η άλλη (σκ: Ντίνος Δημόπουλος) ... Μικές Γαβρήλογλου
* 1962 Κατηγορούμενος ο έρως (σκ: Γκρεγκ Τάλλας) ... Αχιλλέας
* 1963 Χτυποκάρδια στο θρανίο (σκ: Αλέκος Σακελλάριος) ... Λάμπρος Πετροβασίλης
* 1963 Αυτό το κάτι άλλο (σκ: Γιώργος Λαζαρίδης) ... Λάζαρος Πεναρής
* 1963 Ο μπαμπάς μου κι εγώ (σκ: Ερρίκος Θαλασσινός) ... Λέων Μαυρογιάννης
* 1963 Ο κύριος πτέραρχος (σκ: Ντίνος Κατσουρίδης) ... πτέραρχος Παπαοικονόμου
* 1963 Μικροί και μεγάλοι εν δράσει (σκ. Ορέστης Λάσκος) ... Αντώνης Ζορμπάς
* 1964 Ο εαυτούλης μου (σκ: Ορέστης Λάσκος) ... Γιάγκος Αγγελής
* 1964 Η βίλα των οργίων (σκ: Ντίνος Δημόπουλος & Φίνος Φιλμ) ... Χάρης Ζάβαλος
* 1964 Η χαρτοπαίχτρα (σκ: Γιάννης Δαλιανίδης) ... Ανδρέας Οικονομίδης
* 1964 Θα σε κάνω βασίλισσα σεν.-σκ: Αλέκος Σακελλάριος) ... Πιτ Παπαθεοφιλόπουλος
* 1965 Υιέ μου υιέ μου (σκ: Γρηγόρης Γρηγορίου)... Αντώνης Χατζηλουκάς
* 1965 Υπάρχει και φιλότιμο (σεν.-σκ: Αλέκος Σακελλάριος) ... Ανδρέας Μαυρογυαλούρος
* 1965 Επιστροφή (σκ: Ερρίκος Ανδρέου) ... θείος Πέτρος
* 1966 Να ζει κανείς ή να μη ζει; (σκ: Ορέστης Λάσκος) ... Γιώργος Αλεξίου
* 1966 Η γυναίκα μου τρελάθηκε (σκ: Δημήτρης Νικολαίδης) ... Μάνος
* 1966 Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (σκ: Αλέκος Σακελλάριος) Αντώνης Δέλβης
* 1966 Τζένη-Τζένη (σκ: Ντίνος Δημόπουλος) ... Μίλτος Κασσανδρής
* 1967 Ο γεροντοκόρος (σκ: Ορέστης Λάσκος) ... Θανάσης Μπαρούτσος
* 1967 Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι (σεν.-σκ: Αλέκος Σακελλάριος) ... Λεωνίδας Πετρόχειλος
* 1967 Βίβα Ρένα (σκ: Κώστας Καραγιάννης) ... Λάμπρος Φωκάς
* 1967 Ο σπαγγοραμμένος (σκ: Κώστας Καραγιάννης) ... Λάμπρος Σκουντρής
* 1967 Πατέρα κάτσε φρόνιμα (σκ: Κώστας Καραγιάννης) ... Αντώνης Παπασταφίδας
* 1967 Κάτι κουρασμένα παλικάρια (σκ: Ντίνος Δημόπυλος) ... Ντίνος Διαμαντίδης
* 1967 Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου (σκ: Νέστορας Μάτσας) ... Αγγελής
* 1968 Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο (σεν.-σκ: Αλέκος Σακελλάριος) ... Τηλέμαχος Καραντάρης
* 1968 Ο τρελός τα 'χει 400 (σκ: Κωστας Καραγιαννης) ... Λάμπρος Λαμπρέτας
* 1968 Καπετάν φάντης μπαστούνι (σεν.-σκ: Αλέκος Σακελλάριος) ... καπετάν Ανδρέας
* 1969 Ο μπλοφατζής (σκ: Βασίλης Γεωργιάδης) ... Παρασκευάς Καρατζόβαγλου / Τζον Χάλαρης
* 1969 Ο τζαναμπέτης (σκ: Κώστας Καραγιάννης) ... Νεόφυτος Φωτεινός
* 1969 Ησαΐα, μη χορεύεις (σκ: Κώστας Καραγιάννης) ... Ησαΐας Στεφανάκης
* 1970 Κρίμα το μπόι σου (σκ: Κώστας Καραγιάννης) ... Μάριος Δεληπέτρου
* 1970 Ένας τρελλός γλεντζές (σκ: Κώστας Καραγιάννης) ... Πάνος Πάμπανος / Τίκος
* 1971 Της ζήλειας τα καμώματα (σκ: Ορέστης Λάσκος) ... Παύλος Κουντουράτος
* 1971 Πίσω μου σ' έχω σατανά (σκ: Ντίνος Δημόπουλος) ... Παύλος Κουντουράς
* 1971 Ο τρελοπενηντάρης (σεν.-σκ.: Κώστας Καραγιάννης) ... Ανδρέας Τεπενδρής
* 1972 Τι 30, τι 40, τι 50 (σκ: Κώστας Καραγιάννης) ... Ζάχος Φωκιανός
* 1972 Ο φαφλατάς (σκ: Κώστας Καραγιάννης) ... Δημοσθένης Λαμπρούκος / λόρδος Κάλαχαν
* 1972 Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη (σκ: Κώστας Καραγιάννης) ... Λουκάς Μπόμπολας
* 1972 Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα (σκ: Κώστας Καραγιάννης) ... Λάζαρος Χατζηφλόκας
* 1973 Ο φαντασμένος ... (σκ: Ντίνος Δημόπουλος) ... Μάκης Καρασίνης
* 1981 Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ (σκ: Κώστας Καραγιάννης) ... Λάμπρος Κομνηνός
Συμμετοχές
Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ (1981)
Ο φαντασμένος (1973)
Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζεστή (1972)
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλακά (1972)
Τι τριάντα, τι σαράντα, τι πενήντα (1972)
Ο τρελοπενηντάρης (1971)
Ο φαφλατάς (1971)
Πίσω μου σ' έχω σατανά (1971)
Της ζήλειας τα καμώματα (1971)
Ένας τρελός γλεντζές (1970)
Κρίμα το μπόι σου (1970)
Ησαΐα μη χορεύεις (1969)
Ο μπλοφατζής (1969)
Ο τζαναμπέτης (1969)
Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968)
Ο ρωμιός έχει φιλότιμο (1968)
Ο τρελός τα ’χει 400 (1968)
Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου... (1967)
Βίβα Ρένα (1967)
Κάτι κουρασμένα παλικάρια (1967)
Ο γεροντοκόρος (1967)
Ο σπαγγοραμένος (1967)
Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι (1967)
Πατέρα κάτσε φρόνιμα (1967)
Η γυναίκα μου τρελάθηκε (1966)
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966)
Να ζει κανείς ή να μη ζει (1966)
Τζένη Τζένη (1966)
Επιστροφή (1965)
Υιέ μου, υιέ μου (1965)
Υπάρχει και φιλότιμο (1965)
Η βίλα των οργίων (1964)
Η χαρτοπαίχτρα (1964)
Θα σε κάνω βασίλισσα (1964)
Ο εαυτούλης μου (1964)
μουσική
Αυτό το κάτι άλλο! (1963)
Μικροί μεγάλοι εν δράσει (1963)
Ο Καζανόβας (1963)
Ο κύριος πτέραρχος (1963)
Ο μπαμπάς μου κι εγώ (1963)
Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963)
Κατηγορούμενος ο έρως (1962)
Η Αλίκη στο ναυτικό (1961)
Η Λίζα και η άλλη (1961)
Λάθος στον ερώτα (1961)
Αντίο ζωή (1960)
Ένας Δον Ζουάν για κλάματα (1960)
Ερωτικά παιχνίδια (1960)
Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960)
Τυφλός άγγελος (1960)
Ταξίδι με τον ερώτα (1959)
Το αγοροκόριτσο (1959)
Το παραστράτημα μιας αθώας (1959)
Διακοπές στην Αίγινα (1958)
Δύο αγάπες, δύο κόσμοι (1958)
Το τρελλοκόριτσο (1958)
Η μοίρα γράφει την ιστορία (1957)
Η άγνωστος (1956)
Η δούκισσα της Πλακεντίας (1956)
Ο ζηλιαρόγατος (1956)
Ούτε γάτα, ούτε ζημιά (1955)
Οι ουρανοί είναι δικοί μας (1953)
Άγγελος με χειροπέδες (1952)
Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν (1951)
Άννα Ροδίτη (1948)
Καταδρομή στο Αιγαίον (1946)
Ραγισμένες καρδιές (1945)
Η φωνή της καρδιάς (1943)
Το τρελοκόριτσο
© 2020 iShow.gr