Ρένα Στρατηγού
Η Ρένα (Ουρανία) Στρατηγού ήταν ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Αδέρφια της ήταν ο Στέφανος Στρατηγός, η Αλέκα Στρατηγού, με την οποία ο Ανδρέας Μπάρκουλης υπήρξε παντρεμένος στο παρελθόν και η Στέλλα Στρατηγού.

Άρχισε να εμφανίζεται με τον οικογενειακό θίασο του πατέρα της, Βασίλη Στρατηγού. Έγινε μέλος του Σ.Ε.Η. στις 10 Οκτωβρίου 1947.  Το 1950 συμμετείχε στο θίασο του Θεάτρου "Βέμπο". Έπαιξε στην επιθεώρηση των Μίμη Τραϊφόρου-Γιώργου Γιαννακόπουλου "Βύρα τις άγκυρες".  Μαζί με τις αδερφές της, Αλέκα και Στέλλα, ερμήνευσε το γνωστό τραγούδι "Παλιοζωή, παλιόκοσμε και παλιοκοινωνία", σε νούμερο της παράστασης.
Δεν παρέμεινε για μεγάλο διάστημα στο θέατρο.

Στη διάρκεια της βραχύχρονης θεατρικής της σταδιοδρομίας έπαιξε και σε ορισμένες κινηματογραφικές ταινίες: "Ο μεθύστακας" (1950), "Χαλιμά" (διασκευή της ομώνυμης οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη), "Ούτε γάτα, ούτε ζημιά" (η κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου), "Πιάσαμε την καλή" (1955). Είχε και μια μικρότερη αδερφή, την Ίκλενα, η οποία πέθανε σε μικρή ηλικία.

Τον Ιούλιο του 2013, μετά από μια επίσκεψη στο Σπίτι του Ηθοποιού για να δει τον καλό της φίλο από τα παλιά Ανδρέα Μπάρκουλη οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Σε ένα σκαλοπάτι, όμως, σκόνταψε, έπεσε κι έσπασε τον ώμο της. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τη Ρένα Στρατηγού στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Γύρισε σπίτι της στο περιστέρι και έζησε μέχρι τις 16 Μαρτίου 2014. Πέθανε εκείνη τη μέρα και ετάφη την επομένη στου Ζωγράφου.

Συμμετοχές
Ούτε γάτα, ούτε ζημιά (1955)
Πιάσαμε την καλή (1955)
Νύχτες της Αθήνας (1954)
Χαλιμά (1954)
Χαρούμενο ξεκίνημα (1954)
Ο μεθύστακας (1949)
© 2020 iShow.gr