Αναζήτηση
Άννα Συνοδινού βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
21/11/1927
Θάνατος
07/01/2016
Ηλικία
89
Βιογραφικό
Η Άννα Συνοδινού - Μαρινάκη του Ιωάννη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός. Γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρώην Βασιλικού. Οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες της ήταν στις αρχαίες τραγωδίες «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγένεια», καθώς και στην αρχαία κωμωδία «Λυσιστράτη», πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Επίσης είχε παίξει και σε ένα πλήθος θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, κατέχοντας σήμερα μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των τραγωδών ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου.

Η Άννα Συνοδινού ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (πρώην Βασιλικού Κήπου) που εν τω μεταξύ καταργήθηκε. Επίσης ήταν η ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού που για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης. Είχε λάβει μέρος σε πολλά ξένα Φεστιβάλ, όπως Γαλλίας, Γιουγκοσλαβίας, Ιταλίας, Ρωσίας κ.ά. Από το 2004 δίδαξε αρχαίο δράμα στο Ωδείο Αθηνών.

Εξελέγη βουλευτής Α' Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974. Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989 με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ. Παραιτήθηκε του βουλευτικού της αξιώματος τον Μάρτιο του 1990 κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών Μαρίνα Δίζη όταν κλήθηκε να ψηφίσει άνοιξε ένα πανώ, το οποίο έγραφε «Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος».
Η ενέργεια αυτή εξόργισε την Άννα Συνοδινού, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπέβαλε την παραίτησή της τόσο από το βουλευτικό της αξίωμα, όσο και από το κόμμα της.
Έκτοτε δεν ξαναασχολήθηκε με την πολιτική.

Η Άννα Συνοδινού είχε τιμηθεί δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου.

Μιλούσε αγγλικά και ήταν μόνιμη κάτοικος Αθηνών.

Είχε γράψει τα βιβλία: «Πρόσωπα και προσωπεία» (1998) και «Αίνος στους Άξιους» (1999).

Τον Ιανουάριο του 2016, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Η μεγάλη τραγωδός πέθανε σε ιδιωτική κλινική στην Κυψέλη. Η υγεία της είχε επιδεινωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Η κηδεία της προγραμματίστηκε για την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου του 2016 από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
«Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου με τη Νένα Μεντή «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου με τη Νένα Μεντή  πριν 4 μήνες
Θλίψη στην κηδεία της Άννας Συνοδινού - Το τελευταίο αντίο στην ηθοποιό και πολιτικό Θλίψη στην κηδεία της Άννας Συνοδινού - Το τελευταίο αντίο στην ηθοποιό και πολιτικό  πριν 8 χρόνια
Πέθανε η Άννα Συνοδινού! Θρηνεί το ελληνικό θέατρο! Πέθανε η Άννα Συνοδινού! Θρηνεί το ελληνικό θέατρο!  πριν 8 χρόνια
Πέθανε η Άννα Συνοδινού Πέθανε η Άννα Συνοδινού  πριν 8 χρόνια
Διαβάστε εδώ το νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την Άννα Συνοδινού Διαβάστε εδώ το νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την Άννα Συνοδινού  πριν 10 χρόνια
Συγκλονίζει η εξομολόγηση του ανιψιού σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού:«Δύο μέρες πεταμένη σε ράντσο... τη μεταχειρίστηκαν σαν τσουβάλι»! Συγκλονίζει η εξομολόγηση του ανιψιού σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού:«Δύο μέρες πεταμένη σε ράντσο... τη μεταχειρίστηκαν σαν τσουβάλι»!  πριν 10 χρόνια
Δύσκολες ώρες στο νοσοκομείο για την Άννα Συνοδινού Δύσκολες ώρες στο νοσοκομείο για την Άννα Συνοδινού  πριν 10 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551