Αναζήτηση
Τζέιμς Ερλ Τζόουνς (James Earl Jones) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
17/01/1931
Ηλικία
93
Βιογραφικό
Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς (James Earl Jones) είναι ηθοποιός στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1931 στην Αrkabutla του Μισσισιπή.Γιος του Ρόμπερτ Ερλ Τζόουνς και μεγαλωμένος στο Δουβλίνο του Μίτσιγκαν από τους μητρικούς παππούδες του, ο Τζόουνς είναι Ιρλανδικής, Τσερόκι και Αφρικανικής καταγωγής. Μετακόμισε στο Μίτσιγκαν στην ηλικία των 5, όπου έκδηλωσε ένα τραύλισμα τόσο σοβαρό που έφτασε στο σημείο να αρνείται να μιλήσει. Παρέμεινε λειτουργικά αμίλητος για 8 χρόνια ώσπου έφτασε στο Γυμνάσιο.
Ο Τζόουνς επαινεί ένα καθηγητή του Γυμνασίου, ο οποίος ανακάλυψε ότι είχε ένα χάρισμα στο να γράφει ποιήματα βοηθώντας τον να σταματήσει την σιωπή του.
Ο καθηγητής πίστεψε ότι αναγκαστική δημόσια ομιλία θα τον βοηθούσε να κερδίσει την αυτοπεποίθηση του και επέμεινε να απαγγέλει ένα ποίημα στην τάξη κάθε μέρα.
Ο Τζόουνς αναφέρει: «Ήμουν μουγγός. Δεν μπορούσα να μιλήσω. Έτσι η πρώτη χρονιά στο σχολείο ήταν η πρώτη βουβή χρόνια, και τα άφωνα χρόνια συνεχίστηκαν ώσπου έφτασα στο Γυμνάσιο».
Ειρωνικά, είναι πολύ γνωστός για την βαθειά, επιβλητική φωνή του (ιδιαιτερα γνωστη ως η φωνη του Νταρθ Βεηντερ στον Πολεμο των Αστρων και ως η φωνη στο χαρακτηριστικο τηλεοπτικο σημα του CNN: This... is CNN).

Ο Τζόουνς αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Mίτσιγκαν. Επίσης γράφτηκε μέλος στην οργάνωση ROTC στο Μίτσιγκαν και ήταν αξιωματικός στην Αλάσκα στα τέλη του 1950.
Η πρώτη του γυναίκα ήταν η ηθοποιός/τραγουδίστρια Julienne Marie, που είχε γεννηθεί στο Τολέντο του Οχάιο το 1933. Σήμερα ο Jones είναι παντρεμένος με την Σεσίλια Χαρτ, από το 1982, και έχουν ένα παιδί.

Ο πρώτος κινηματογραφικός ρόλος του ήταν στο Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb το 1964.
Η πρώτη επαφή του με την διασημότητα ήταν το υποκριτικό του πορτραίτο του μποξέρ Τζακ Τζέφερσον (βασισμένο στον πραγματικό μποξέρ Τζακ Τζόνσον, έναν ρόλο που είχε παίξει και στο Broadway) στην ταινία The Great White Hope. Για τον ρόλο του, ο Τζόουνς προτάθηκε για το βραβείο Best Actor Academy Award, χάνοντας όμως από τον George C. Scott.

Υποδύθηκε πολλούς ρόλους αλλά είναι ευρύτερα γνωστός σαν την καταχθόνια φωνή του Darth Vader στις ταινίες Star Wars. Ο Darth Vader σωματικά παίχτηκε από τον David Prowse στην αρχική τριλογία και από τον Hayden Christensen στο Star Wars Episode III: Revenge of the Sith.
Κατά την επεξεργασία του φιλμ ο Τζόουνς επαναηχογράφησε την φων... Διαβάστε περισσότερα
ή του Vader πάνω από τις ατάκες του David Prowse του οποίου η «παχιά» δυτική προφορά δεν συναντούσε τις απαιτήσεις του Τζορτζ Λούκας.
Άλλοι ηχητικοί ρόλοι του Τζόουνς περιλαμβάνουν τον Mufasa στην ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney The Lion King, το σύνθημα του CNN "This Is CNN", η φράση που ανοίγει τη ειδησεογραφία του NBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 και του 2004, την φωνή του Θεού στο βιντεοπαιχνίδι Under a Killing Moon, και αρκετές ειδικές εμφανίσεις στους The Simpsons.

Έπαιξε τον ρόλο του Terence Mann στο διάσημο έργο σχετικά με το μπέιζμπολ Field of Dreams, τον αιδεσιμώτατο Stephen Kumalo στο Cry, The Beloved Country, τον στρατηγό James Greer στο The Hunt for Red October, στο Patriot Games και στο Clear and Present Danger, ενώ ήταν και ο συγγραφέας της τηλεοπτικής μίνι-σειράς Roots.

Ο Τζόουνς είναι ένας επιτυχημένος θεατρικός ηθοποιός.
Εχεί κερδίσει δύο Tony Awards: Το 1969 για το The Great White Hope και το 1987 για το Fences. Έλαβε το Kennedy Center Honors το 2002. Επίσης έπαιξε τον κακό Thulsa Doom στο Conan the Barbarian.
Άλλοι του ρόλοι περιλαμβάνουν τον ρόλο του General Solomon στο Command & Conquer: Tiberian Sun, έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο τηλεοπτικό Under One Roof αναπαριστώντας έναν χήρο αστυνομικό (ερμηνεία για την οποία έχει προταθεί για Βραβείο Εmmy) και ραδιοτηλεοπτικές διαφημίσεις για την Verizon (πακέτο DSL).
Είχε ειδικούς ρόλους σε σειρές όπως Will & Grace και το Everwood.
Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Ο Darth Vader θα μπορούσε να ‘χει άλλη φωνή; Ο Darth Vader θα μπορούσε να ‘χει άλλη φωνή;  πριν 9 χρόνια
Η ταλαιπωρημένη Vanessa Hudgens αναζητά καταφύγιο Η ταλαιπωρημένη Vanessa Hudgens αναζητά καταφύγιο  πριν 11 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551