Αναζήτηση
Ανρί-Ζορζ Κλουζό (Henri-Georges Clouzot) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
1907
Θάνατος
01/01/1977
Ηλικία
70
Βιογραφικό
Από τους πιο σπουδαίους σκηνοθέτης του γαλλικού και του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.
Γεννημένος στις αρχές του περασμένου αιώνα, αφού τελείωσε το σχολείο και εργάστηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ως δημοσιογράφος, ξεκίνησε την κινηματογραφική του σταδιοδρομία το 1930, ως βοηθός σκηνοθέτη και σεναριογράφος. Μια σοβαρή ασθένεια τον υποχρέωσε να διακόψει κάθε δραστηριότητά του, από το 1934 μέχρι το 1938, για να επενεμφανιστεί στα κινηματογραφικά πράγματα το 1942, σκηνοθετώντας την ταινία Ο δολοφόνος κατοικεί στο Νούμερο 21.
Τον επόμενο χρόνο, με την ταινία Κοράκι, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, η οποία εδραιώθηκε με τα έργα Στις όχθες του Σηκουάνα (1947), Μανόν (1948) και Το μεροκάματο του τρόμου (1952). Κοινό χαρακτηριστικό όλων των ταινιών του είναι η βαθιά απαισιοδοξία για την ανθρώπινη φύση.
Ιδιαίτερη θέση στο βιογραφικό του Κλουζό κατέχει η ταινία Το μυστήριο Πικάσο (1956), στην οποία κατόρθωσε, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές μεθόδους, να αποτυπώσει τη δημιουργική δραστηριότητα του ζωγράφου τη στιγμή που εκείνη εκτυλισσόταν. Ένα χρόνο πριν, βέβαια, είχε γυρίσει τις Διαβολογυναίκες, όχι απλώς την κορυφαία ταινία του, αλλά και μία από τις κορυφαίες ταινίες του όλων των εποχών παγκοσμίως. Στις τελευταίες του ταινίες, ο Κλουζό κατάφερε να δημιουργήσει με μεγάλη δεξιοτεχνία μια τεχνητή ατμόσφαιρα έντασης και τρόμου. Αξιόλογες είναι και οι ταινίες του Η αλήθεια (1960) και Η αιχμάλωτη (1967).
Το σκηνοθετικό ύφος του Κλουζό είναι κλασικό και ταυτόχρονα καυστικό, ενώ οι τρεις πρώτες του ταινίες προδίδουν την επίδραση του εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου, και κυρίως του Fritz Lang. Διαπνέεται από ένα είδος τελειομανίας που μερικές φορές τον οδηγεί να συμπεριφέρεται τυραννικά στους ηθοποιούς του. Ηθικολόγος που ρίχνει ένα συχνά απαισιόδοξο βλέμμα στην κοινωνία, γυρίζει πολλές ταινίες που γίνονται διάσημες όπως Οι διαβολογυναίκες, αστυνομική ιστορία με έντονο σασπένς όπου σκηνοθετεί ένα διφορούμενο και αμφιλεγόμενο ζευγάρι που ενσαρκώνουν η Simone Signoret και η Véra Clouzot, το σημαντικό ντοκιμαντέρ με θέμα τη μέθοδο του γνωστού ζωγράφου και τη δημιουργία ορισμένων από τους πίνακές του και την Αλήθεια, στην οποία η Brigitte Bardot υποδύεται τον καλύτερο δραματικό της ρόλο.
Ο Κλουζό πέθανε το 1977, αφήνοντας πίσω του μία όχι πολύ μεγάλη φιλμογραφία, αλλά από τις πιο ολοκληρωμένες και ενδιαφέρουσες του γαλλικού κινηματογράφου.

Φιλμογραφία
Η αιχμάλωτη (1967).
La Verite - Οσα δ... Διαβάστε περισσότερα
εν Εσβησε ο Ανεμος (1960)
Το μυστήριο Πικάσο (1956)
Les Diaboliques - Οι Διαβολογυναίκες (1955)
Le Salaire de la Peur - Το Μεροκάματο του Τρόμου (1953)
Manon - Μανόν (1949)
Quai des Orfevres - Στις Οχθες του Σηκουάνα (1947)
Le Corbeau - Το Κοράκι (1943)
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551