Αναζήτηση
Φανί Αρντάν (Fanny Ardant) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
22/03/1949
Ηλικία
75
Βιογραφικό
Η Φανί Μαργκερίτ Ζουντίθ Αρντάν, (γεννημένη 22 Μαρτίου 1949) είναι Γαλλίδα ηθοποιός.
Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από πενήντα ταινίες από το 1976. Η Αρντάν κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ Α' Γυναικείου Ρόλου το 1997 για την ερμηνεία της στο Pédale douce.

Η Αρντάν γεννήθηκε στο Σωμούρ Μαιν ε Λουάρ, στη Γαλλία, με πατέρα έναν στρατιωτικό ακόλουθο. Μεγάλωσε στο Μονακό μέχρι τα 17 οπότε μετακόμισε στην Αιξ αν Προβάνς για να σπουδάσει στο Institut d'études politiques d'Aix-en-Provence. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής της έστρεψε το ενδιαφέρον της στην υποκριτική και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή το 1974.

Κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν μια μεγάλη σταρ της μαζί με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ στο La Femme d'à côté.
Η ταινία, σκηνοθετημένη από τον Φρανσουά Τρυφό, έφερε στην Αρντάν την πρώτη της υποψηφιότητα για Βραβείο Σεζάρ καλύτερης ηθοποιού το 1982 και το 1984 προτάθηκε πάλι για το Vivement dimanche!. Ουσιαστικά έγινε η συντροφιά του Φρανσουά Τρυφό, γεννώντας την κόρη τους, Ζοζεφίν Τρυφό, στις 28 Σεπτεμβρίου 1983.

Άπταιστη στα Αγγλικά και τα Ιταλικά, η Αρντάν έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες του Χόλυγουντ και σε πολλές Βρετανικές ταινίες. Η πιο πρόσφατη ταινία της στην Αγγλική γλώσσα ήταν η παραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλλι Κάλλας για Πάντα, στην οποία ενσάρκωνε την ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας. Άνοιξε το 14ο Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Παλμ Σπριγκς στις 9 Ιανουαρίου 2003.
Το 2003, η Αρντάν έλαβε το Βραβείο Στανισλάφσκι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μάσχας.

Το 2009 έγινε σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος, με το Cendres et sang (Στάχτες και Αίμα). Το 2011 πρωταγωνίστησε στο μουσικό video για το Elle me dit της Mika

Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551